OSJETLJIVA FAZA

SVE MLAĐI ULAZE U TERETANE, OVO TREBA ZNATI Tinejdžeri oprez, teške utege u ruke tek nakon 16. godine!

U današnje vrijeme sve mlađa populacija ulazi u teretane, bilo da se radi sportašima koji svoje rezultate rapidno pomiču prema naprijed, a time i ozbiljne treninge sve ranije ili je riječ o rekreativcima koji pokušavaju postati osobe s TV ekrana.

U toj izrazito osjetljivoj i zahtjevnoj fazi odrastanja treba biti ozbiljan i dobro informiran s provođenjem treninga i korištenjem dodatne suplementacije. Važno je imati na umu da adolescenti 14 - 16 godina ipak spadaju u kategoriju mladih, ali ne i odraslih osoba.

Na takav način i u trenažnom procesu takve osobe treba i tretirati. Svaki trener koji radi s djetetom trebao bi poznavati značajke ove dobne kategorije te takve sportaše adaptirati na vježbanje nekim drugim kineziološkim operatorima, a ne velikim utezima kao da radi s odraslim sportašima, piše Slobodna Dalmacija.

U ovoj dobi postoje velike razlike u antropometrijskim karakteristikama, morfologiji tijela, motoričkim i funkcionalnim sposobnostima i naravno, biološkoj i kronološkoj dobi, pa i o tome treba voditi računa. Ono što se u ovoj životnoj fazi preporučuje su sportske igre loptom, različiti koordinacijski poligoni za razvoj snage, brzine, koordinacije, agilnosti, vježbe snage s vlastitom težinom (čučnjevi, zgibovi, sklekovi, trbušnjaci), vježbe istezanja te savršeno usvajanje tehnike svih vježbi koja će kasnije biti baza za nadogradnju s vanjskim opterećenjem.

Ovakav način vježbanja razvija kvalitetno sve segmente mladih u pubertetu i izuzetno utječe na pravilan rast i razvoj, a ne izaziva nekakve negativne učinke zbog kojih bi osoba mogla imati kasnije smetnje u sportskom, ali i svakodnevnom životu.

Trenirali mi ili ne tijelo će i dalje rasti, a ono što mu je potrebno je upravo prethodno spomenuti veliki broj različitih kretnih struktura koji će ostvariti izuzetnu motoričku podlogu, pravilno usmjeriti razvoj mišićne mase te smanjiti potkožno masno tkivo.

Adekvatno vježbanje ne može zaustaviti rast u visinu već samo povećava gustoću kostiju te na takav način stvara kvalitetnu bazu za daljnje bavljenje sportsko-rekreativnim aktivnostima u kasnijoj fazi. Važno je i objasniti zašto ova populacija ne smije vježbati s velikim opterećenjem.

Naime, mladi organizam ima ligamente koji štiteći zglobove puno su snažniji od zone rasta kostiju pa stoga ta velika težina koja bi kod odrasle osobe prouzročila ozljedu ligamenta, kod djeteta će prouzročiti prijelom kosti u toj zoni rasta.

Također dok rast i razvoj u potpunosti ne završi zbog osjetljivih epifiznih ploča, te nedovršene faze okoštavanja (velika količina hrskavičnog tkiva) potrebno je organizam štititi od velikih vanjskih opterećenja koja prouzrokuju stres. Posebno su osjetljivi ahilova tetiva, koljenski zglob, lumbalni dio kralježnice te rameni zglob.

Pravilna prehrana

Što se tiče prehrane, trebaju na jelovniku naravno biti zastupljene sve kategorije namirnica bjelančevine, ugljikohidrati, masti, vlakna, vitamini, minerali i voda. Poželjno je konzumirati 3 glavna obroka (doručak, ručak i večera ) te 2 međuobroka.

Nije preporučljivo provoditi nikakve rigorozne dijete već isključivo izbalansirati kvalitetan unos različitih namirnica te uz tjelesno vježbanje regulirati tjelesnu težinu i omjer mišićne i balasne mase. Dodatni suplementi u ovom razdoblju nisu preporučeni jer i dalje se radi o organizmu koji još uvijek nije završio u potpunosti svoj rast i razvoj.

Pravilna i regulirana prehrana u potpunosti je dovoljna za postizanje željenih učinaka. Ako niste sigurni ili informirani o tome kako bi ta prehrana trebala izgledati, potrebno je savjetovati se sa stručnjakom nutricionistom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 05:01