‘JEDNA OD DESET‘

Svaka deseta žena u Hrvatskoj ima endometriozu, vrlo bolno stanje koje može izazvati i neplodnost

Ilustracija

 Peakstock/Sciencephoto/Profimedia/Peakstock/Sciencephoto/Profimedia
Nerijetko oboljele žene imaju i po nekoliko operacija tijekom života, a problem je i kasno postavljanje konačne dijagnoze

Jedna od deset žena u Hrvatskoj ima endometriozu, kroničnu ginekološku bolest koja nastaje kad endometrij raste izvan maternice. No, bolest se zasad kasno i teško dijagnosticira, pa je saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb organizirao tematsku sjednicu o toj bolesti jer do konačne dijagnoze zna proteći i devet godina, a jedna od nerijetkih posljedica može biti i neplodnost.

U Hrvatskoj oko 90.000 žena ima ovaj zdravstveni problem, što ukazuje na potrebnu promjenu diskursa prema endometriozi, kako onog medicinskog, tako i javnog mnijenja. Naglašeno je da je nužno uvesti i subspecijalizaciju za endometriozu kako bi se ubrzala dijagnostika i podigla kvaliteta liječenja. Također je rečeno da bi bilo potrebno da se endometrioza uvrsti u skupinu kroničnih bolesti.

"Radi se o kroničnoj progresivnoj bolesti koja može zahvatiti mišićni dio maternice, ali i crijeva, mokraćni mjehur, pluća, kožu, a najčešće jajnike. Znakovi su bolesti bolovi, osobito tijekom menstruacije, koji su izuzetno snažni, zatim bol u zdjelici kod stolice, a i 21 do 65 posto neplodnih žena ima endometriozu", objasnila je dr. Vendi Zajec iz Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Zagreb.

Nerijetko oboljele žene imaju i po nekoliko kirurških zahvata tijekom života jer je recidiv vrlo čest. Problem je kasno postavljanje konačne dijagnoze, ali Hrvatska u tome nije izuzetak u odnosu na ostale europske zemlje. Ističe se da endometriozu nije lako dijagnosticirati, primjerice, ultrazvučno jer takvih stručnjaka imamo premalo. Također, dodatni je problem i nepostojanje konkretnog lijeka. Koristi se, naime, hormonska kontracepcija, što je i jedini lijek za operirane žene.

Ne bi li se podigla svijest o endometriozi, pokrenuta je udruga Ja sam 1 od 10, koja upozorava na niz problema, od dijagnostike do liječenja, s kojima se susreću oboljele žene, a za koje se u javnosti malo zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:04