ZAGREB - Našim su finalistima novi jelovnici uvelike pomogli u novoj fazi zdravog mršavljenja. Kako bi kilogrami još brže pali, a centimetri se još brže otopili, doc. dr. sc. Donatella Verbanac, koja im je osmislila personalizirane jelovnike, dala im je i savjet više. Svaki od sedam kandidata u akciji zdravog mršavljenja ‘Voli svoje tijelo’ Jutarnjeg lista i magazina Vita dobio je dnevni unos kalorija koji je različit s obzirom na njihove potrebe, stanje organizma i zdravstvene nalaze. Donosimo primjer jelovnika s najviše kalorija, i onog s najmanje. Njima pomažu, probajte i vi.
Dijeta od 2400 kcal
Ujutro banana, za večeru riba sa žara
Doručak: namaz od slanutka (50 g), dvije šnite kruha sa sjemenkama (80 g), čaj s mlijekom (250 g), banana (100 g)
Međuobrok: suho i koštuničavo voće (80 g), LGG napitak (200 g)
Ručak: tjestenina s povrćem (150 g), salata od krastavaca (150 g), puding od soje (100 g), maslinovo ulje i limunov sok (30 g)
Međuobrok: sendvič s nemasnom šunkom (100 g), kivi (60 g)
Večera: plava riba u pećnici (200 g), kuhana blitva s krumpirom (120 g), maslinovo ulje (20 g), čaša vina (150 g)
Davore,
ujutro pojedite bananu, žličicu lanenih sjemenki s mljevenim datuljama i suhim šljivama, žličicu meda od bagrema. Sve to prelijte jogurtom s biokulturama. Za jutarnji međuobrok
odaberite kekse i čaj od šipka, a za popodnevni međuobrok fermentirani mliječni proizvod koji sadrži veću količinu probiotika i
energetski prutić. Svaki dan treba koristiti ukupno tri velike žlice maslinova ulja.
JELOVNIK ZA CIJELI TJEDAN
Ponedjeljak
Ručak: pileća juha (150 g), kuhana piletina (70 g), kivi, čaša soka od naranče
Večera: lungić na žaru (70 g), kiseli kupus na salatu (100 g), ječmeni kruh (80 g), čaj od mente
Utorak
Ručak: pita sa svježim kravljim sirom, tikvicama i ružmarinom (150 g), kuhane lučice crvenog luka (100 g), čaj s jasminom
Večera: pastrva na žaru (100 g) i pečeni krumpir s maslinovim uljem (80 g), salata od rikule i mini rajčica (100 g), raženi kruh (80 g), oligomineralna voda s magnezijem
Srijeda
1Ručak: juha od gljiva (150 g), bukovače na žaru (100 g), svježa mrkva, celer i cikla na salatu (200 g), čaj s narančom i cimetom
Večera: kuhani krumpir i kiseli kupus s nemasnom svinjetinom (150 g), crni kruh (80 g), voćna salata sa šumskim voćem
Četvrtak
Ručak: salata s povrćem, tunom i maslinama uz dodatak kockica suhog kruha (150 g), kesten-pire, čaša vina
Večera: pečena teletina (100 g), pečena paprika (80 g), salata od krastavaca, kruh s bučinim sjemenkama (80 g), šaka oraha, čaj od koprive
Petak
Ručak: inćuni pečeni u pećnici (100 g), kuhani krumpir s blitvom (100 g), banana, crni čaj s nemasnim mlijekom
Večera: palenta sa svježim kravljim sirom i vrhnjem (250 g), čaj od lipe s medom
Subota
Ručak: lešo riba (150 g) s kuhanim lisnatim povrćem (250 g), salata od cikle i mrkve s ribanom jabukom (100 g), čaša soka od ananasa
Večera: sir na žaru (100 g), patlidžani na žaru s češnjakom (150 g), kukuruzni kruh (80 g), pečena jabuka, čaša vina
Nedjelja
Ručak: miso juha (100 g), pohani popečci od soje (100 g), kolač od jogurta s jabukama i cimetom uz dodatak đumbira (50g), sok od naranče i limuna
Večera: omlet od jaja i nemasne pureće šunke (150 g), salata od kuhane koprive (100 g), frape od banane s medom od kestena
Dijeta od 1650 kcal
Za doručak dvopek, za večeru salata
Doručak: Kneipp kava s obranim mlijekom (250 g), kruh s pekmezom (70 g)
Međuobrok: energetski prutić i LGG napitak (150 g)
Ručak: tijesto s mljevenim mesom (150 g), parmezan (20 g), svježa salata (100 g)
Međuobrok: banana (100 g)
Večera: kuhana šunka (60 g), svježi kravlji sir (80 g), peršin (20 g), salata od kuhanog povrća (100 g)
Mirjana,
za doručak pojedite dva dvopeka i namaz od svježeg sira, popijte čaj od brusnice sa žlicom bagaremova meda ili kavu od cikorije i ječma. Za međuobrok odaberite jabuku, krušku ili kivi, a popodne
acidofilno mlijeko i integralne kekse. Svaki dan dvije žličice maslinova ulja.
JELOVNIK ZA CIJELI TJEDAN
Ponedjeljak
Ručak: krastavci s vrh-njem (150 g), pečena piletina (100 g), frape s kivijem
Večera: pastrva na žaru (150 g), riža (80g), raženi kruh (80 g), jabuka
Utorak
Ručak: salata s mahunama, ciklom i kuhanim jajetom (200 g), tikvica na žaru (100 g), sladoled od vanilije
Večera: juha od gljiva (100 g), puretina u pećnici (100 g), salata od brokule i karfiola (70 g), šnita raženog kruha (80 g), čaj od mente
Srijeda
Ručak: rižoto s povrćem (150 g), matovilac (80 g), kompot od jabuka, crni čaj s jasminom
Večera: teletina pečena na teflonskoj tavi (100 g), špinat s mlijekom (80 g), kiseli kupus u salati (80 g), čaj od brusnice
Četvrtak
Ručak: varivo od poriluka (150 g), nemasna šunka (50 g), šnita kruha od ječma, jabuka
Večera: tjestenina (80 g) s mljevenim mesom (70 g), mrkva s limunom (150 g), kolač od jogurta s cimetom (80 g), čaj od cikorije
Petak
Ručak: varivo od mrkve i leće (150 g), kuhana brokula (80 g), šaka lješnjaka, zeleni čaj
Večera: popečci od soje (100 g), salata od mahuna s ciklom (150 g), kukuruzni kruh (80 g), čaj od koprive
Subota
Ručak: punjena pastrva u umaku od crnog vina (150 g), riža (70 g), kiflice s orasima, čaša crnog vina
Večera: salata od piletine, maslina i celera (150 g), kruh sa suncokretovim sjemenkama (80 g), oligomineralna voda
Nedjelja
Ručak: riba u pećnici (100 g), kuhani krumpir i blitva na salatu (120 g), čaša vina
Večera: kotlet sa žara (100 g), tikvice s češnjakom (100 g), integralni kruh sa sezamom (80 g), jedna šnita ananasa
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....