BORBA PROTIV BOLESTI

STIŽE OPASNI VIRUS GRIPE Evo stručnih savjeta kako sačuvati zdravlje, jer - očekuje se rekordna godina prema broju oboljelih

 HANZA MEDIA
 

Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije pridružile su se obilježavanju 11. dana hrvatskih ljekarni, i aktualnoj javnozdravstvenoj akciji na temu gripe. Građani su tako ovog ponedjeljka mogli dobiti korisne savjete od svojih ljekarnika vezane uz informacije o dobrobiti cijepljenja kao najučinkovitijeg načina sprječavanja obolijevanja od gripe, o ispravnom liječenju ove sezonske bolesti koja se često neopravdano liječi antibioticima, piše Slobodna Dalmacija.

Tom prilikom dijelile su se i prigodne brošure o gripi koje su pripremili magistri farmacije iz Sekcije za javno ljekarništvo HFD-a u suradnji s liječnicima obiteljske medicine (KoHOM) i stručnjacima za gripu s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i autorima portala Gripa.hr.

Program “Što trebate znati o gripi - pitajte svoga ljekarnika” provodi se u organizaciji HFD-a i HLJK pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH.

Sezonska bolest

Istraživanja su pokazala da se 80 posto građana ne cijepi redovito protiv gripe unatoč stručnim preporukama, a mnogi ne znaju da je cijepljenje protiv gripe besplatno za oboljele od kroničnih bolesti, pretile, trudnice i sve starije od 65 godina.

- Gripa (influenca) je izrazito infektivna virusna bolest koja se najčešće manifestira oboljenjem dišnih putova. Virusi koji je uzrokuju napadaju nos, ždrijelo i pluća. Najčešće je popraćena povišenom tjelesnom temperaturom, tresavicom, suhim kašljem, glavoboljom, bolnošću mišića i zglobova te izrazitom slabošću organizma.

Uzročnici gripe se klasificiraju u tri glavne grupe (A, B i C) i oni stalno mutiraju. Zato se potrebno svake godine ponovno cijepiti. Gripa je sezonska bolest, od kraja listopada do proljeća, odnosno sredine travnja, a cijepljenje je najučinkovitiji način zaštite od nje - kazala je Katarina Šimundža Bešker iz Ljekarni SDŽ, uz napomenu kako cijepljenje nije obvezno, ali se preporučuje osobama svih životnih dobi koje žele smanjiti rizik od obolijevanja od gripe i razvoja komplikacija.

Cijepljenje se posebno preporučuje osobama starijim od 65 godina, osobama s kroničnim bolestima srca i pluća, uključujući astmu, cističnu fibrozu i onima s prirođenim srčanim greškama. Također, cijepljenje se preporučuje i onima koji su u privatnom ili profesionalnom kontaktu s bolesnim osobama koje pripadaju rizičnim skupinama, izrazito pretilima, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, roditeljima i drugima u bliskom kontaktu s djecom mlađom od šest mjeseci, jer se ona ne mogu cijepiti protiv gripe, i trudnicama.

Cijepljenje se provodi jedanput godišnje od listopada do kraja siječnja kod izabranog liječnika opće/obiteljske medicine, pedijatra ili u Zavodima za javno zdravstvo.

U slučaju oboljenja treba snižavati temperaturu paracetamolom, acetilsalicilnom kiselinom, ibuprofenom ili kombiniranim pripravcima, a poželjno je uzimati vitamine i minerale, pogotovo vitamin C i cink, koji podižu imunitet, piše Slobodna.

Prema najavama stručnjaka, ova godina mogla bi biti rekordna prema broju oboljelih, čak i gora nego lanjska, kada je od komplikacija preminulo čak 27 osoba, a 51 tisuća ljudi dobila je laboratorijsku potvrdu zaraze virusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:51