KONTROLA OSJEĆAJA

SRDŽBA VODI U SMRT Naljutili ste se? Iduća dva sata imate povišen rizik za srčani i moždani udar

Temperamentnost vas može stajati života, odnosno povećati vaš rizik za srčani ili moždani udar, pokazali su rezultati novog istraživanja, objavljeni u posljednjem broju stručne publikacije European Heart Journal. Srdžba često prethodi srčanom ili moždanom udaru i može biti okidač za takav napadaj, kažu autori studije koji su uspjeli definirati najopasniji period: od trenutka izljeva bijesa pa iduća dva sata najveći je rizik za srčani i moždani udar.

Nije još jasan razlog za povezanost između stresa od ljutnje i srčanog ili moždanog udara, no znanstvenici smatraju da bi uzrok mogle biti psihološke promjene koje ljutnja izaziva u našem tijelu. A naročito su, kad se razljute, opasnosti izložene osobe koje već imaju i druge rizične faktore, poput bolesti srca i krvnih žila.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživanje uključuje čak devet studija u kojima je sudjelovalo na tisuće ispitanika, a rezultat nedvosmisleno pokazuje da se, nakon izljeva bijesa, rizik za srčani udar povečava za čak 5 puta. No, nakon jednog, izoliranog napada ljutnje, rizik je još uvijek relativno nizak – kažu autori istraživanja navodeći da se na 10.000 tisuća osoba godišnje može očekivati jedan srčani udar među osobama bez ili s niskim rizičnim faktorom koje su imale navale ljutnje samo jednom mjesečno.

Taj broj se povećava za još četiri puta među osobama s povišenim rizikom zbog srčanih i krvožilnih bolesti. No, rizik za srčani ili moždani udar uslijed napadaja ljutnje je kumulativan, što znači da će temperamentne osobe koje su sklonije izgubiti živce i zbog najmanje sitnice s vremenom biti stalno u povišenom riziku za srčani udar.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Pet napadaja ljutnje dnevno za posljedicu bi imalo čak 158 dodatnih srčanih udara godišnje na 10.000 osoba bez ili s niskim rizičnim faktorima te zapanjujućih 657 dodatnih srčanih udara godišnje na 10.000 osoba koje već imaju povišen rizik zbog srčanih i krvožilnih bolesti – rekla je jedna od autora studije, dr. Elizabeth Mostofsky ponovo naglašavajući da su ovi podaci vrlo upozoravajući za osobe sklone čestim ispadima gnjeva.

– Izgledi da ćete doživjeti srčani udar nakon samo jednog napadaja srdžbe su relativno niski, no s vremenom se akumuliraju pa ako imate česte izljeve bijesa, možete računati da vam se rizik za srčani i moždani udar gotovo upeterostručuje, naročito ako imate i druge rizične faktore. U svakom slučaju, ono što vam može pomoći da smanjite rizik je bolja kontrola stresa i ljutnje. Mogu vam u tome pomoći razne tehnike opuštanja, poput joge ili meditacije, a mnogim osobama i fizička aktivnost pomaže da se lakše kontroliraju i suočavaju sa stresnim situacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:29