ZAJEDNO SU JAČI

SPERMATOZOIDI SE NE NATJEČU, ONI SURAĐUJU Do svog cilja, oplodnje jajne stanice - spermići plivaju protiv struje

Novo istraživanje je pokazalo da je sperma visoko prilagođena za plivanje protiv struje. Ovo otkriće može pomoći da se objasni kako spermatozoidi mogu prelaziti dalek put kako bi doše do jajne stanice i oplodile je. A takvo saznanje može dovesti do razvijanja učinkovitijih metoda umjetne oplodnje inseminacijom, smatraju znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology.

– Zanimalo nas je koji fizički mehanizmi mogu biti odgovorni za plivanje. Primjerice, ako zamislite losose koji mogu plivati protiv struje, zapitate se i mogu li i ljudske stanice, konkretno spermatozoidi, činiti isto – rekao je Jorn Dunkel, jedan od autora studije.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

S obzirom na to da je vrlo teško promatrati kako spermatozoidi plivaju unutar ljudskog tijela, Dunkel i njegovi kolege su proveli laboratorijske eksperimente u kojima su promijenili tok tekućine u posebno dizajniranim epruvetama (koje su simulirale jajovode) te potom pratili kako sperma reagira na različite brzine struje.

Primijetili su da stotine milijuna spermatozoida počinje putovanje, no samo ih nekolicina uspije doći do jajne stanice. Naime, oni moraju plivati u odgovarajućem smjeru i prijeći udaljenost koja je otprilike 1.000 puta duža od njihove dužine, a uz to su putem izloženi djelovanju različitih kemikalija i struja.

Pri određenoj brzini struje sperma može vrlo učinkovito plivati uzvodno, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnoj on-line publikaciji eLife. No, znanstvenici su primijetili i da ne pliva uzvodno pravocrtno. Sperma pliva spiralnom putanjom uz stijenke epruvete, gdje je struja vjerojatno sporija.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

– Otkrili smo da, ako kreiramo odgovarajuću brzinu toka, možemo promatrati njihovo plivanje uzvodno čak nekoliko minuta - rekao je Dunkel dodavši da im je slijedeći cilj istražiti surađuju li spermatozoidi međusobno kako bi došli do jajne stanice. – Raširena je teorija po kojoj između spermatozoida postoji određeni natjecateljski „duh“, odnosno da najsnažniji i najbrži uspijeva prvi doći do jajne stanice.

No, novija istraživanja našeg tima, ali i drugi znanstvenika, upućuju na to da se sperma gotovo uvijek akumulira na površini epruvete (odnosno jajovoda)te dolazi do visoke konentracije sperme na jednom mjestu, a to ide u prilog potpuno drugačijoj tezi – da bi među spermatozoidima mogla postojati suradnja koja im omogućuje da skupno plivaju brže i bolje te tako lakše postižu da jedan od njih uspije oploditi jajnu stanicu– objasnio je Dunkel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 05:39