UPOZORENJE

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE ‘Hitno smanjite aditive u hrani. Postaju opasni!’

 Tonči Plazibat/CROPIX
Najviše nitrita, opasnog aditiva, nađeno je u pašteti i suhomesnatim proizvodima

Industrijska proizvodnja hrane nezamisliva je bez aditiva, a što je hrana više prerađena u njoj je i više aditiva.

Tako voćni jogurt sadrži više aditiva nego obični jogurt. Aditiva ima više u polugotovim i gotovim proizvodima poput polugotovih pizza, juha ili umaka. Puna su ih bezalkoholna osvježavajuća pića, sladoledi, konditorski proizvodi, svi “light”, tzv. dijetalni proizvodi, a najopasniji su oni iz suhomesnatih proizvoda poput trajnih i polutrajnih salama i pašteta...

Aditivi se u prehrambenoj industriji koriste u svrhu poboljšanja organoleptičkih svojstava, za konzerviranje i čuvanje namirnica.

Kako bi dobila uvid u stanje aditiva na domaćem tržištu hrane Hrvatska agencija za hranu provela je prvo istraživanje o utjecaju aditiva iz hrane na zdravlje građana.

Istraživanje je napravljeno od 2010. do 2012. u tri faze. Prva je obuhvaćala prikupljanje podataka o prehrambenim navikama stanovnika RH na uzorku od 2116 odraslih građana iz svih županija.

Temeljem podataka prikupljenih ovom prvom fazom zaključilo se koji se aditivi putem hrane najčešće unose u organizam te se na osnovi toga izradio plan uzorkovanja i pristupilo se laboratorijskim analizama. Analizirano je više od 700 uzoraka hrane. U trećoj fazi izrađena je procjena rizika aditiva koji se najčešće konzumiraju i koji bi mogli, kvantitativno, predstavljati rizik po zdravlje ljudi.

Na kraju je zaključeno kako su najrizičniji aditivi, kalijev nitrit označen kao E-249 i natrijev nitrit E-250, koji se najčešće nalaze u mesnim prerađevinama.

- Preporuka mesnoj industriji je nastojati primijeniti proizvodnu praksu kojom bi se dodavanje nitrita svelo na najnižu moguću tehnološku razinu, a ostvarili nužni učinci konzerviranja odnosno mikrobiološke sigurnosti proizvoda. Tanka je granica između opravdanog i neopravdanog korištenja aditiva, kaže Andrea Gross Bošković, ravnateljica Agencije za hranu.

Dodaje kako je preporuka voditi računa o umjerenom konzumiranju svih vrsta hrane te izbalansiranom načinu prehrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 08:52