Mnogi ljudi svakodnevno uzimaju razne dodatke prehrani s ribljim uljem jer su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina koje su zdrave za srce. Svaka peta osoba starija od 60 godina u SAD-u često koristi ove proizvode kako bi se zaštitila od kardiovaskularnih bolesti.
Međutim, nova studija je otkrila da redovita uporaba dodataka s ribljim uljem može povećati - a ne smanjiti - rizik od prvog moždanog udara i fibrilacije atrija kod ljudi koji su inače dobrog kardiovaskularnog zdravlja, piše CNN.
Fibrilacija atrija, također nazvana AFib ili AF, vrsta je aritmije ili nepravilnog kucanja srca što ljudi često opisuju kao titranje ili lupanje u prsima.
Kardiolog dr. Andrew Freeman, iz bolnice National Jewish Health u Denveru, kaže: ‘Riblje ulje koje se prodaje bez recepta vrlo rijetko se preporučuje, nije ni u jednoj od smjernica profesionalnih medicinskih društava, a ipak to je ono što većina ljudi uzima.‘
Riblje ulje pomaže samo onima koji već imaju srčana oboljenja
Studija je analizirala podatke o preko 415.000 ljudi u dobi od 40 do 69 godina koji su sudjelovali u studiji UK Biobank, longitudinalnoj studiji zdravlja ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Gotovo jedna trećina tih ljudi, koje se u prosjeku pratilo 12 godina, rekli su da redovito koriste dodatke s ribljim uljem.
Kod osoba bez problema sa srcem, redovita uporaba dodataka s ribljim uljem povezana je s 13 posto većim rizikom od razvoja fibrilacije atrija i 5 posto povećanim rizikom od moždanog udara, stoji u studiji objavljenoj u utorak u časopisu BMJ Medicine.
Riblje ulje koje se prodaje bez recepta nije dovoljno pročišćeno pa u njemu potencijalno ima raznih kontaminanata i teških metala poput žive koja se često nalazi u ribi, kaže dr. Freeman, koji nije bio uključen u studiju.
‘Povrh toga, studije u posljednjih 10 godina nisu pokazale neke pozitivne rezultate vezane uz riblje ulje bez recepta. Riblje ulje ili uopće nije bilo korisno ili je u nekim slučajevima moglo čak i naštetiti te povećati rizik od moždanog udara i AFiba. Dakle, ovo nije ništa novo.‘
Nova je studija pokazala da su osobe s postojećom srčanom bolešću koje su redovito koristile riblje ulje, na početku istraživanja imale 15 posto manji rizik od pogoršanja fibrilacije atrija i dobivanja srčanog udara i 9 posto manji rizik od zatajenja srca i smrti.
No za suzbijanje takvih čimbenika rizika kao što su visoki trigliceridi (vrsta masnoće u krvi) kod ljudi s rizikom od kardiovaskularnih bolesti, koriste se verzije ribljeg ulja na recept, kao što su Vascepa i Lovaza, rekao je Freeman.
‘Ali čak i kod visoko pročišćenih verzija ribljeg ulja, rizik od AFib-a i ponekad moždanog udara također je bio prisutan i liječnici su oprezni u vezi s tim‘, rekao je Freeman.
‘Općenito, ljudi bi trebali prestati kupovati kante tableta ribljeg ulja kako bi bili zdravi. S druge strane, riblje ulje možda doista može pomoći ljudima koji su već bolesni.‘
Pokušajte omega-3 dobiti iz hrane
Kad je riječ o ribljem ulju, ‘vrag je u detaljima‘, kaže neurolog za preventivu Alzheimerove bolesti dr. Richard Isaacson, direktor istraživanja na Institutu za neurodegenerativne bolesti u Boca Ratonu na Floridi, koji također nije bio uključen u studiju.
‘Prvo, preporučujemo testiranje razine omega-3 masnih kiselina - postoje testovi koje možete kupiti online i koji su točni. Ako vam riblje ulje nije potrebno, nemojte ga uzimati‘, kaže dr. Isaacson.
Umjesto toga preporučuje da dovoljnu količinu omega-3 masnih kiselina unesete s hranom, pri čemu su sardine i divlji losos najbolji izvori, jer su bogati ovim zdravim nezasićenim mastima i nemaju puno žive. Losos uzgojen na farmi nije najbolji izbor zbog nečistoća u vodi u kojoj se uzgaja.
Jezerska pastrva, skuša, haringa i bijela tuna također su dobri izvori, rekao je. Međutim, zbog razine žive u velikim ribama poput tune, ne preporučuje konzumaciju tune više od dva puta tjedno.
Alge i morske trave također su dobri izvori omega 3 masnih kiselina. Chia sjemenke, edamame (zrna soje), sjemenke lana, sjemenke konoplje i orasi još su neke biljne namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama. Ali te masne kiseline su drugačijeg oblika od onih koje se nalaze u ribi. Studije su otkrile da se biljne omega-3 masne kiseline teže metaboliziraju kod ljudi s višim razinama omega-6 masnih kiselina, još jedne vrste nezasićenih masnoća koje se primarno nalaze u biljnim uljima.
Koje dodatke izabrati?
Stručnjaci kažu da su omega-3 masne kiseline koje se izdaju na recept bolje u odnosu na one u slobodnoj prodaji zbog njihove čistoće i kvalitete. Ali ti dodaci prehrani mogu biti skupi. Ljudima koji ipak odluče kupiti omega-3 masne kiseline bez recepta, Isaacson savjetuje sljedeće:
Prvo, svježina ribljeg ulja je ključna pa ‘kupnja u online ili maloprodajnim trgovinama, kao što su Amazon ili Costco, nije najbolja ideja‘.
‘Preporučujemo da riblje ulje kupujete samo od renomiranih tvrtki. Naime, velika je razlika u kvaliteti između ribljeg ulja koje je stajalo u vrućem skladištu i blizu je isteka roka trajanja i ribljeg ulja koje je nedavno proizvedeno, stiglo izravno iz tvrtke i čuvano je u hladnjaku‘, kaže dr. Isaacson.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....