EKSPRESNO MRŠAVLJENJE

SKIDA 30 POSTO TEŽINE ZA SAMO PAR TJEDANA! Botoks usporava putovanje hrane kroz želudac

Botoks se do sad uglavnom povezivao s borama odnosno vraćanjem ljepote izgubljne s godinama. No, norveški znanstvenici tvrde da bi botoks mogao pomoći i kod mršavljenja.

Najnovija studija pokazala je da ubrizgavanjem botoksa mišić želučanog zida usporava putovanje hrane kroz želudac što znači da se pacijenti osjećaju duže sitima i za to vrijeme nemaju potrebu za hranom. Pokazalo se da botoks za 50 posto usporava prolaz hrane kroz želudac.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Ispitivanje na životinjama pokazalo je da bi se težina mogla smanjiti za trideset posto u samo pet tjedna. Pokaže li se botoks učinkovit i kod ljudi to bi mogla biti jedna od metoda skidanja kilograma poglavito kod morbidne debljine odnosno kod onih čiji je indeks tjelesne mase veći od 35.

Do sad se takvim pacijentima (debljina ima liječničku dijagnozu) uglavnom preporučivalo smanjivanje želuca ili tzv. zaomčavanje te ugradnja gastričnih balona jer takva debljina stvara brojne duge zdravstvene probleme poput dijabetesa tipa2, visokog tlaka i masnoća u krvi, kao i probleme s organima za disanje.

Svaka operacija nosi rizik pa tako i prije spomenute operacije kod kojih se na 100 operiranih bilježi jedan smrtni slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:00