ČIME IH ZAMIJENITI?

ŠEST VJEŽBI KOJE NE BISTE TREBALI RADITI U TERETANI Neke su nedjelotvorne, a zbog nekih riskirate ozbiljne ozljede

 Screenshot

Svi vole pričati o najboljim i najefikasnijim vježbama, ali i hvalisati se kilažom utega koju mogu podići u teretani. No, kad je riječ o dobroj tjelovježbi, treba znati da neke sprave nisu baš djelotvorne, a neke vježbe vas mogu dovesti do ozljeda.

Britanski trener Dan McCarthy iz Crow Hill CrossFit iteretane u Brooklynu objasnio je za Huffington Post koje su to vježbe i čime ih zamijeniti.

Trbušnjaci

Radeći klasične trbušnjake opterećujete donji dio leđa i oni su generalno nedjelotvorni. Umjesto toga trebali bi ležeći na leđima podići ruke i noge od poda otprilike 20 centimetara - tako napravite svojevrsni luk i pazite da pritom ne odvajate donji dio leđa od podloge. zadržite tako jednu minutu. Za napredne: pokušajte svoje tijelo zadržati čvrsto u tom položaju i ljuljati se naprijed-nazad.

Vježbe za bicepse

Iako pomažu da mišić naraste, ovim vježbama izolirate specifični mišić ne dopuštajući sudjelovanje okolnim mišićima. Stoga, radije radite zgibove i to tako da okrenete dlanove prema sebi i podižete se sve dok vam brada ne pređe preko razine šipke. Tako u isto vrijeme uz bicepse rade i mišići vrata i leđa.

Bench Press

Najgora stvar je što ste u nestabilnom i nesigurnom položaju, te iskrivljujete svoju kralježnicu i kukove. Radije radite stražnje čučnjeve.

Tricepsi u pretklonu

Ova vježba neće imati puno efekta pošto položaj tijela ne dopušta podizanje veće težine. Radije radite sklekove. Tako ćete prije aktivirati tricepse, ali i sve mišiće trupa i prsa.

Orbitrek

Vaše tijelo na orbitreku radi neprirodne pokrete. A osim toga, svaka sprava na kojoj možete čitati novine ne bi trebala biti u teretani. Ako želite odraditi kardio trening radije se primite sprave za veslanje koja djeluje na gotovo svaki mišić u tijelu. Za napredne: izmjenjujte deset serija po 30 sekundi žestokog veslanja, a onda 30 sekundi laganog veslanja.

Nožni potisak

Klonite se izolirajućih vježbi. Nožni potisak stvara nepotrebno naprezanje donjeg dijela leđa no ne zapošljava mišiće dovoljno, a može dovesti do ozljeda koljena i leđa. Umjesto toga radite još čučnjeva s težinom koju možete komotno podnijeti za tri puta po pet ponavljanja. Idući put dodajte 2,5 kg više i opet napravite 3x5. Nastavite s povećanjem težine i ako vježbate tri puta tjedno primijetit ćete rezultate vrlo brzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 12:32