BEZ GRICA I GRECA

SAVJETI ZA ZDRAVE ZUBE I SVJEŽ DAH Kako pravilno prati zube, a koje su progrešne navike?

 Thinkstock

Za svjež dah četkajte i jezik

Želite li sačuvati zdravlje i ljepotu zubi, pridržavajte se osnovnih pravila njege koja, iako su vrlo jednostavna, svi često zaboravljamo. I, naravno, ne zanemarujte bilo kakvu bol i nelagodu, već odmah dogovorite termin kod svog zubara.

Četkica ne smije biti pretvrda

Pranje zuba tvrdim ili srednje tvrdim četkicama te jakim pritiskom s vremenom može prouzročiti defekte na zubnoj caklini. Suvremena dentalna medicina preporučuje zubne četkice koje u svom radnom dijelu imaju puno mekanih i pravilno raspoređenih vlakana koja pri pranju dopiru i do najnepristupačnijih mjesta u ustima. Kod pranja takvim četkicama ne treba primjenjivati pritisak, nego laganim kružnim pokretima detaljno očistiti svaki zub sa svih strana, posebno pazeći da se očisti mjesto između zuba i zubnog mesa jer se time smanjuje i mogućnost nastajanja parodontalnih bolesti.

Ne zaboravite međuprostore

Osim četkice za zube, svakako primijenite i nešto za čišćenje međuzubnih prostora, po mogućnosti interdentalne četkice. Za održavanje higijene usne šupljine i zdravlja zuba dobrodošla je i primjena zubnog konca.

Kako prati zube

Da bi zubi bili temeljito očišćeni, postupak zahtijeva najmanje dvije minute. Zvuči kratko, ali većina ljudi ni približno toliko vremena ne posveti tom postupku. Pravilno pranje podrazumijeva polagano i blago kruženje četkicom po zubima, precizno i temeljito pranje područja oko plombi, zubne krune te nježno trljanje desni. Prvo treba očistiti vanjsku površinu gornjih zuba te vanjsku površinu donjih, zatim unutrašnju stranu gornjih, a potom unutrašnju površinu donjih zuba. Precizno treba iščetkati plombe i dijelove na kojima su rađene rekonstrukcije. Da bi dah bio svježiji, ne treba zaboraviti iščetkati i jezik. Usmjerite četkicu pod kutom od 45 stupnjeva prema liniji desni i kružnim pokretima četkajte u suprotnom smjeru. Četkanjem jezika uklonit ćete bakterije i održati svježinu daha.

Pogrešne navike

Prehrana može negativno utjecati na zdravlje zuba. Slatke, ali i kisele namirnice mogu oštetiti caklinu te na taj način pospješiti demineralizaciju površine zuba. Namirnice, poput soka od limuna i naranče, ili gazirana pića, imaju abrazivno djelovanje na caklinu, posebno ako se konzumiraju u večernjim satima, prije odlaska na počinak, te ako se nakon konzumacije ne operu zubi.

Kad zaboli, odmah zubaru

Samo doktor dentalne medicine može postaviti točnu dijagnozu i utvrditi je li riječ o kratkotrajnom i privremenom problemu ili nečem ozbiljnijem. On može utvrditi i je li osjetljivost zubi posljedica skrivenih mikrokarijesa koji nisu vidljivi, a vrlo su česta pojava u odraslih osoba. Karijes, čak i u vrlo maloj mjeri, može se otkriti na siguran i bezbolan način, pomoću rendgena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:12