EREKTILNA DISFUNKCIJA

RIZIK ZA IMPOTENCIJU Muškarci koji mobitele drže uz sebe duže od 4 sata dnevno izlažu se opasnosti

Muškarci koji nose mobitel uz sebe više od 4 sata dnevno imaju veći rizik za impotentnost, tvrde znanstvenici.

Poznato je da mobiteli mogu pokvariti najuzbudljiviji trenutak – baš kad ste spremni otići korak dalje, zazvoni vam mobitel ili stigne poruka, a vi ne možete izdržati da se ne javite i ne pogledate što je u poruci. Taj trenutak je dovoljan da padnu strasti, kao i sve ostalo što može pasti u toj situaciji.

No, mobiteli mogu imati i puno ozbiljniji negativni utjecaj na seksualni život muškaraca.

Naime, znanstvenici su otkrili da muškarci koji drže uz sebe mobitele duže od 4 sata dnevno imaju veći rizik za impotenciju od onih koji koriste mobitel dva sata dnevno ili manje. Potrebna su dodatna istraživanja da se točno utvrdi što je uzrok problema, kao i koji su točno razmjeri štete koju mobiteli mogu uzrokovati kad je riječ o potentnosti muškaraca.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

U ovo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u posljednjem broju stručne publikacije Central European Journal of Urology , znanstvenici su uključili 20 muškaraca koji su šest mjeseci prije početka studije imali problem erektilne disfunkcije, a koje su označili kao grupu A. Uključili su i 10 zdravih muškaraca koji nikada nisu imali erektilnu disfunkciju, koje su označili kao grupu B. Svaki od ispitanika trebao je popuniti upitnik o zdravlju, a zatim je njihovo stanje procijenjeno i na temelju Međunarodnog indeksa erektilne disfunkcije (IIEF).

Uz to, odgovorili su i na pitanja o svojim navikama vezanim uz mobitele. Među dvije grupe ispitanika nije bilo razlika po pitanju dobi, spola, težine, visine i pušačkih navika. Također, muškarci obje grupe imali su slične razine testosterona, te su provodili otprilike jednak broj vremena koristeći svoje mobitele za razgovore i dopisivanje.

Najveća razlika među muškarcima iz ove dvije grupe bila je dužina vremena koje su nosili isključene mobitele u svojim džepovima ili ih isključene držali u rukama. Otkriveno je da muškarci koji su patili od erektilne disfunkcije nose mobitele uz sebe znatno duže vrijeme nego zdravi muškarci iz grupe B – 4, 4 sata dnevno u usporedbi s 1,8 sati dnevno.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

– Ova pilot studija je pokazala da postoji moguća povezanost između korištenja mobitela i erektilne disfunkcije – kaže voditelj studije dr. Badereddin Mohamad Al-Ali te dodaje da muškarci s erektilnom disfunkcijom puno duže nose uz sebe mobitele nego muškarci koji nemaju erektilnu disfunkciju.

– Naša je studija pokazala da je ukupno vrijeme izloženosti mobitelima puno značajnije za zdravlje i spolnu funkciju nego relativno kratko vrijeme intenzivne izloženosti tijekom razgovora ili pisanja poruka – objašnjava dr. Badereddin Mohamad Al-Ali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:33