OPASNE PILULE

RIZIK ZA BOLEST UDVOSTRUČEN! Lijekovi protiv nesanice i anksioznosti povezani s Alzheimerom

Loša vijest za one koji uzimaju lijekove za liječenje anksioznosti ili nesanice dolazi sa Sveučilišta u Bordeauxu. Naime, francuski znanstvenici su otkrili da dugotrajno uzimanje benzodiazepina, popularne skupine lijekova među kojima su diazepam (Valium) i alprazolam (Xanax), mogu više nego udvostručiti rizik za razvoj Alzheimerove bolesti.

Nekoliko manjih istraživanja je već ranije ukazalo na moguću povezanost između benzodiazepina i demencije, no ova velika studija je potvrdila i dodatno učvrstila ta saznanja.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Među odraslim osobama uključenim u istraživanje koje su uzimale te lijekove tijekom tri mjeseca ili duže u nekom periodu u prošlosti rizik za Alzheimerovu bolest je porastao za čak 51 posto u usporedbi s osobama kojima benzodiazepini nikada nisu bili prepisani.

Što su duže ispitanici bili na tim lijekovima u prošlosti, imali su veći rizik za Alzheimerovu bolest, a taj je rizik bio povišen i kod onih koji su uzimali te lijekove u varijanti s produženim djelovanjem. Još uvijek nije posve jasno na koji način benzodiazepini djeluju na razvoj Alzheimera, no znanstvenici smatraju da smetnje u stvaranju kratkoročne memorije koje su inače povezane s takvim lijekovima mogu oštetiti sposobnost mozga da izađe na kraj s ranim stadijem demencije koji se s vremenom može pretvoriti u Alzheimerovu bolest.

Naravno, moguće je i da isti problem koji uzrokuje nečiju nesanicu ili anksioznost također uzrokuje povišen rizik za Alzheimerovu bolest, a ne sami lijekovi.

No, autori istraživanja smatraju da je to malo vjerojatno s obzirom na to da su rezultati istraživanja pokazali da je visina rizika usko povezana s dužinom uzimanja benzodiazepina. Stoga se može zaključiti da su ipak ti lijekovi ono što ili uzrokuje razvoj bolesti ili doprinosi u određenoj mjeri njezinom razvoju uz ostale faktore.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 06:22