BEZ UHA ZBOG TUMORA

Revolucionarni pothvat američkih liječnika: Presadili su joj ušku uzgojenu na njenoj podlaktici

Prije dvije godine Amerikanka Sherrie Walter izgubila je uho, ali i okolne kosti glave zbog liječenja agresivnog oblika raka kože.

Zahvaljujući pionirskom pothvatu liječnika bolnice Johns Hopkins dobila je novu ušku koje je prije toga četiri mjeseca doslovce rasla na njezinoj podlaktici, a baza je umjesto uobičajenog titana bila hrskavica s njezinih rebara.

Opsežna operacija

Premda su plastični kirurzi već ranije uspjeli “uzgojiti” ušku na kojoj je bila koža pacijenta, kod Sherrie je to bilo neprimjenjivo jer zbog ranijih vrlo opsežnih operacija na licu i vratu nije imala dovoljno kože za obnovu uške na titanskom kosturu.

Osim toga nedostaju joj i dijelom kosti glave, pa ne postoji mogućnost da se titanski nosač “montira” na tome mjestu.

To je razlog zašto su se američki plastični kirurzi odlučili na pionirski pothvat, a Sherrie prihvatila izazov, premda nije mogla biti sigurna da će joj uspješno vratiti ušku.

Naime, njeni problemi s uhom počeli su sitnim upalama i krastama koje nisu prolazile unatoč antibioticima. Dijagnoza koja je slijedila bila je šokantna jer se radilo o vrlo agresivnoj zloćudnoj bolesti. Na kraju je u listopadu 2010. morala na operaciju koja je trajala punih 16 sati. Uklonjen joj je slušni kanal, bubnjić i veći dio lijevog uha, a također i limfni čvorovi te dio kosti lubanje. Izgubila je sluh, ali i veći dio uške.

Zbog svih tih ograničenja za rekonstrukciju liječnički tim, na čelu s dr. Patrickom Byrneom, otorinolaringologom i stručnjakom za rekonstruktivne operacije glave i vrata u bolnici Johns Hopkins, morao je pronaći inovativno rješenje za Sherrie.

Što prirodniji izgled

Odlučeno je da se iskoristi pacijentičina hrskavica od koje je napravljen model buduće uške i u studenome prošle godine ugrađena je u njezinu podlakticu, gdje se formirala četiri mjeseca. U ožujku ove godine Sherrie je uška uklonjena iz podlaktice i presađena na glavu.

Liječnici kažu da je u proteklih pola godine uška dobro srasla, oteklina splašnjava i estetski efekt sve je bolji.

I dalje ne čuje

Prije tri dana dr. Byrne napravio je još jedan manji zahvat, razrezao joj je kožu ispod uške i povukao unatrag kako bi izgledala što prirodnije.

Premda Sherrin oporavak još nije završio, liječnici očekuju da će na kraju njezina uška potrajati godinama. Sama kaže da ne čuje jer su joj uklonjeni svi važni dijelovi slušnog aparata tijekom operacija zbog zloćudne bolesti, ali ostaje činjenica da će se estetski značajno oporaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 00:59