NOVA TEHNOLOGIJA

REVOLUCIONARNI NAPREDAK U RAVNANJU ZUBA Odzvonilo nezgrapnim metalnim aparatićima

 Klarić/CROPIX

Vrijeme nezgrapnih i neudobnih aparatića za ravnanje zubi moglo bi završiti zahvaljujući inventivnosti izraelskih ortodonata. Naime, u tamošnjoj kompaniji Dror Orthodesign osmislili su uređaj pod imenom Aerodentis. Ovaj sustav alternativa je standardnim bravicama, žicama i plastici, a autori tvrde da radi brže, učinkovitije, sigurnije i, kao dodatni plus, udobnije za korisnika.

Sustav Aerodentis sastoji se od pomične, individualno izrađene udlage od termoplastike s ugrađenim silikonskim balonom koji se može napuhavati. Udlagu pacijent nosi samo noću, dok spava. Udlaga je spojena na maleni uređaj, konzolu s jednostavnim sučeljem, koji proizvodi pulsirajuću pneumatsku silu (silu nastalu djelovanjem stlačenoga zraka) što postupno i jednostavno, pomiče zube u njihovu idealnu poziciju. Tijekom dana, aparat se ne nosi što je korisnicima golemo olakšanje, a namijenjen je svim generacijama.

Sustav je smislio ortodont dr. Orit Nadav u suradnji s inženjerima, dizajnerima i dentalnim tehničarima, a rad na njemu trajao je više od sedam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:46