BEZBOLAN PROCES

REVOLUCIJA U BORBI PROTIV RAKA Mikrovalka za tumore uklanja rak bubrega bez operacije

Borba znanstvenika protiv raka sve se više razbuktava, a nova tehnologija pomaže da se u toj borbi naprave veliki koraci naprijed pa čak i omogućuje liječnicima da uklone tumore bez invazivnog kirurškog zahvata. Kad je Rory Kleinman zbog bolova u trbuhu potražio liječničku pomoć, nije očekivao da će rutinske pretrage otkriti tako ozbiljan problem.

Tražeći nešto što bi moglo uzrokovati bolove u trbuhu, liječnici su uz pomoć MR-e otkrili sitnu točkicu na bubregu, za koju se kasnije pokazalo da je zapravo bila tumor. 42-godišnji Kleinman je bio šokiran jer je rak bilo posljednje što je očekivao, no njegovo iznenađenje je bilo još veće kad se tog tumora riješio na tako bezbolan i jednostavan način da je za manje od tjedan dana bio natrag na poslu – bez tumora.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Godinama je za rak bubrega jedino rješenje bilo djelomično ili potpuno odstranjenje bubrega. Liječnici bi biopsijom provjerili je li riječ o raku, a potom su donosili odluku koliki dio bubrega treba odstraniti. No, nova metoda, koja se naziva mikrovalna ablacija, odstranjuje rak bubrega bez kirurškog zahvata i to istodobno kad se izvodi biopsija.

– Mikrovalna ablacija je metoda kod koje se tumor zapravo zagrijava. Koristeći tu metodu liječnici mogu iglu staviti direktno na tumor i uništiti ga bez da ga odstranjuju te bez da rade ikakav rez – objašnjava dr. Aaron Fischman, profesor radiologije i kirurgije na Mount Sinai Hospital u New Yorku.

Pacijenti su sedirani, ali pri svijesti tijekom postupka pri kojem se mikrovalna antena provlači kroz iglu za biopsiju. Nakon što se dio tumora izvadi zbog analize, dr. Fischman i njegov tim koriste CT kako bi precizno postavili vrh mikrovalne antene unutar tumora. – Ono što ja smatram najvećom prednošću ove metode, a pacijenti mi potvrđuju da i oni tako osjećaju, jest činjenica da se osobu ne treba podvrgavati kirurškom zahvatu.

Taj postupak obavljamo bez ikakvog reza. Samo stavimo iglu direktno u tumor i izvršimo ablaciju, a nakon toga je vrijeme oporavka puno kraće nego nakon operacije, a manja je i učestalost mogućih komplikacija jer je manji rizik od krvarenja s obzirom na to da nema reza – pojašnjava prof. Fischman.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Mikrovalna ablacija se koristi za liječenje tumora jetre, bubrega i pluća, a liječnici iz bolnice Mount Sinai kažu da je kod pacijenata koji su podvrgnuti tom postupku stopa uspješnosti od 90 do 95 posto. – S obziorm na to da nema rezova i da je riječ o minimalno invazivnom zahvatu, rizici su minimalni. Najčešće što pacijenti mogu primijetiti jest malo krvi ili posve blaga bol na mjestu uboda igle, no to obično prolazi u roku od dan ili dva nakon postupka – kaže prof Fischman.

Rory Kleiman, koji je također bio jedan od njegovih pacijenata, potvrđuje da je postupak toliko jednostavan i bezbolan da mu njegov rak sada već izgleda kao davna prošlost.

– Doslovno nekoliko dana nakon postupka već sam se vratio na posao i funkcionirao posve normalno, kao da se ništa nije dogodilo. Nemam čak niti ožiljak koji bi me podsjećao na to da sam imao rak i bio na nekakvom zahvatu – kaže jedan od sretnika koji su imali priliku da im rak, umjesto invazivnim zahvatom s dugim oporavkom, bude odstranjen na ovako jednostavan način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 09:05