OPASNA NAVIKA

PUŠENJE JE POVEZANO I S GUBITKOM SLUHA! Uzrok je dim cigareta ili suženje krvnih žila

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Manchesteru otkrio je da aktivno i pasivno pušenje mogu povećati rizik za gubitak sluha. Za potrebe istraživanja, dr. Piers Dawes i njegovi suradnici su 164.770 odraslih osoba podvrgnuli testiranjima sluha u periodu između 2007. i 2010.

Znanstvenici su izračunali da aktivni pušači imaju 15,1 posto veći rizik za gubitak sluha u odnosu na pasivne pušače i nepušače, dok pasivni pušači imaju 28 posto veći rizik za gubitak sluha od nepušača. Također, zaključili su da pušači, što više kutija cigareta su pušili tjedno, to je njihov rizik za gubitak sluha bio veći.

Bivši pušači imaju blago smanjen rizik za gubitak sluha, što, prema mišljenju znanstvenika, može biti posljedica promjena životnih navika do kojih je došlo zajedno s prestankom pušenja.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Znanstvenici nisu uspjeli utvrditi koji su točno razlozi zbog kojih aktivno i pasivno pušenje povećavaju rizik za gubitak sluha, no naglasili su da mnogi pušači imaju srčane bolesti koje bi možda mogle utjecati i na njihov sluh. – Nismo sigurni da li dim od cigareta direktno utječe na sluh ili srčane i krvožilne bolesti povezane s pušenjem uzrokuju promjene u malim krvnim žilama koje mogu utjecati na sluh ili se, pak, događa i jedno i drugo – rekao je dr. Dawes.

U SAD-uj oko 36 milijuna odraslih osoba ima neki oblik gubitka sluha, što se obično pripisuje starosnoj dobi , uslijed dugogodišnje izloženosti buci koja oštećuje unutrašnje uho.

No, dr. Ralph Holme, britanski voditelj biomedicnskih istraživanja u nekadašnjem Royal National Institute for Deaf People, danas Action on Hearing Loss, smatra da rezultati ovog istraživanja dokazuju da pušenje može biti rizičan faktor, između ostalog, i za gubitak sluha. – Gubitak sluha se često smatra neizbježnom posljedicom starenja, no rezultati ove studije pokazuju da to ne mora uvijek biti slučaj. Prestanak pušenja i zaštita ušiju od prejake buke dva su ključna, a jednostavna koraka, koje ljudi mogu poduzeti kako bi spriječili gubitak sluha u kasnijoj životnoj dobi – upozorava dr. Holme.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Inače, to nije jedina studija koja je povezala pušenje s gubitkom slua. Istraživanje provedeno 2011. u Langone Medical Centeru u New Yorku pokazalo je da djeca koja su izložena pasivnom pušenju imaju veći rizik za gubitak sluha u tinejdžerskoj dobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:42