ALERGO ALERT

PRVI KOMPLETNI VODIČ KROZ ALERGENE Aplikacija koja će olakšati život svakom petom Zagrepčaninu

 Ranko Šuvar / Cropix
Prvi put korisnici će moći vidjeti dnevni prikaz koncentracije peludi, a bit će i lakše otkriti koje im biljke najviše smetaju

Na zagrebačko tržište jučer je izašla nova mobilna aplikacija, Alergo Alert, koja prvi put u Hrvatskoj nudi alergijsku prognozu. Ova iznimno korisna aplikacija za pomoć osobama koje su alergične na pelud čak dvadesetak najrasprostranjenijih biljaka u Zagrebu nastala je u suradnji dvije renomirane institucije: Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Europa Digitala.

- Pelud je najsnažniji prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustava, osobito u razvijenim zemljama, a ne smijemo zanemariti ni socioekonomske posljedice koje se očituju u povećanju troškova zdravstvene skrbi, gubitku produktivnosti i smanjenju kvalitete svakodnevnog života.

Ažurno praćenje

Aplikacija Alergo Alert razvijena je s ciljem da se oboljelima od alergije olakša svakodnevni život, odnosno da im se omogući ažurno praćenje prisutnosti pojedinih alergena, ali i aktivno te preventivno djelovanje u svrhu suzbijanja određenih uzročnika alergija i poboljšanja vlastitog zdravstvenog stanja - istaknula je dr. sc. Barbara Stjepanović, dipl. ing., voditeljica Laboratorija za aerobiologiju pri Odjelu za životni i radni okoliš Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Aplikacija prati dnevni prikaz alergena, što je velika novost jer se dosad alergeni nisu pratili na dnevnoj bazi. Također, ovo je prvi put da će se prisutnost alergena prikazivati u skali. Riječ je o jedinstvenoj Alergo Alert skali koja brojčano i u boji označava prisutnost nekog alergena. Primjerice, u aplikaciji neće stajati da je prisutnost ambrozije 90 zrnaca, nego će biti prikazana prisutnost ambrozije na skali od 1 do 10, a broj prisutnosti određenog alergena pratit će i boje na aplikaciji - crvena će prikazivati visoku, žuta umjerenu, a zelena nisku prisutnost alergena u zraku. Podaci u aplikaciji osvježavaju se dnevno, a osim trenutnih podataka, dostupna je i peludna prognoza za sljedeća dva dana.

Aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje i omogućava Zagrepčanima da u svakom trenu znaju kolika je u zraku koncentracija alergena koji im smetaju.

Osobni dnevnik

- Izradom korisničkog računa ili povezivanjem s osobnim Facebook profilom korisnici Alergo Alerta dobivat će obavijesti o biljkama čija im pelud uzrokuje najveće zdravstvene probleme. Na zaslonu aplikacije pojavljivat će se biljke koje trenutno uzrokuju najviše problema te savjeti za alergičare kojih bi se trebali pridržavati. Korisnici imaju mogućnosti vođenja osobnog dnevnika u kojem će na skali moći odrediti kako se trenutno osjećaju i svoje stanje usporediti s prisutnošću pojedinog alergena - kaže Stevica Kuharski koji je radio aplikaciju. Kuharski otkriva i kako će Alergo Alert korisnicima dati mogućnost da fotografiraju biljku koja im stvara problem te unesu lokaciju na kojoj se ona nalazi.

Besplatno za iPhone i Android

Aplikacija Alergo Alert od jučer je besplatno dostupna svim korisnicima pametnih telefona s iOS i Android operativnim sustavima. Zasad su dostupni podaci za područje Zagreba, no planira se postupno širenje na ostale veće gradove u Hrvatskoj. Aplikacija se može skinuti preko trgovina na mobilnim telefonima, ali i preko direktnih linkova http://goo.gl/TwC60M za iPhone i http://goo.gl/Uhu6hK za Android.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:46