NACIONALNI PROGRAM

PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA PLUĆA Svi pušači nakon 50. godine ići će na CT jednom na godinu

U Hrvatskoj se od iduće godine pokreće još jedan nacionalni program probira na rak - uz rak dojke, kolona i vrata maternice uvodi se i program ranog otkrivanja raka pluća, koji je kod nas najčešći rak u muškaraca i treći najčešći u žena od kojeg svake godine oboli oko 3000 osoba.

Nažalost on je i vodeći uzrok smrtnosti od raka u muškaraca. Zato će svi pušači s navršenih 50 godina biti pozivani da jednom godišnje obave CT pregled pluća, s niskom razinom zračenja, koji bi ponajprije pušačima, kao najugroženijoj ciljanoj skupini, omogućio ranu dijagnostiku raka pluća, a time i bolje liječenje.

Manja smrtnost

- S obzirom na to da se rak pluća otkriva kasno, kada je bolest već uznapredovala, naime, kod gotovo 80% oboljelih otkrijemo kad ima metastaze, ishodi liječenja zasad su skromni, petogodišnje preživljavanje je samo šest posto. Svim će se pušačima zato predložiti CT jer rendgen pluća otkriva karcinom tek u uznapredovaloj fazi, kada su izgledi za izlječenje gotovo nikakvi. Rano otkrivanje, kad je rak moguće kirurški odstraniti, može značiti i izlječenje raka pluća - rekao je akademik Miroslav Samaržija, predsjednik Hrvatskog torakalnog društva Toraks i predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Programi probira u SAD-u smanjili su mortalitet od raka pluća za 20 posto, a uz Poljsku i Nizozemsku, Hrvatska će biti među prvim zemljama u Europi koja će imati program ranog otkrivanja raka pluća. Za vjerovati je da će se ranim probirom, agresivnom borbom protiv duhanskih proizvoda, edukacijom o štetnosti pušenja već od vrtićke dobi i novim terapijama za rak pluća njegova pojavnost i smrtnost značajno smanjiti.

Ciljani lijekovi

Od ove godine odobrene su dvije nove grupe ciljanih lijekova u prvoj liniji liječenja što je omogućilo 20 posto bolesnika s metastazama da se liječe najsuvremenijom terapijom.

- U Hrvatskoj se prije dvije godine počela primjenjivati i imunoterapija koja je vjerojatno najveći pomak u liječenju karcinoma u posljednjih 40 godina. U kombinaciji s dosadašnjim metodama liječenja, očekujemo da ćemo prvi put većem broju bolesnika s rakom pluća tu bolest pretvoriti u kroničnu. Zahvaljujući ciljanoj terapiji i imunoterapiji u budućnosti će se preživljenje mjeriti u godinama - rekao je prof. dr. sc. Marko Jakopović, pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Imunoterapija je odobrena u EU, u Hrvatskoj zasad jedino za melanom, ali se iduće godine očekuje da će ona biti odobrena i za rak pluća, a kasnije i za ostala sijela raka.

- Ono što se promijenilo jest da je značajno produžen život onima s metastatskim rakom pluća, a postići dugi život je cilj. Također, pametni su lijekovi omogućili višegodišnje preživljavanje bez progresije bolesti dok se nekada preživljavanje mjerilo u mjesecima. Imunoterapija djeluje tako što otkoči imunosni sustav da se sam izbori protiv malignih stanica blokirajući kontrolne točke (Checkpoint inhibitori). Naime, kod nekih ljudi dolazi do pojave karcinoma jer imaju tip proteina koji ne dozvoljava njihovom imunosnom sustavu da se bori protiv zloćudnih stanica. Checkpoint inhibitori blokiraju takve proteine kako bi se tijelo moglo boriti protiv bolesti - rekao je prof. dr. sc. Marko Jakopović, pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Mr. sestrinstva Sandra Karabatić najavila je početkom iduće godine i smjernice kako upravljati toksičnošću imunoterapije.

Nuspojave liječenja

- Lani smo u našoj klinici imunoterapijom liječili 95 bolesnika. Nuspojave liječenja mogu se ublažiti kontinuiranim praćenjem i multidisciplinarnim pristupom svakom oboljelom - rekla je S. Karabatić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:43