NOVA NADA ZA OBOLJELE

Postaju li virusi ubojito oružje protiv raka? Znanstvenici: ‘Odgovori na liječenje vrlo su impresivni‘

Ilustrativna fotografija

 TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/ABO/Science Photo Library via AFP
Injekcije se daju izravno u tumor - napadaju i uništavaju kancerogene stanice te aktiviraju imunološki sustav

Oslabljeni oblik herpes simpleks virusa, istog onog koji se nerijetko pojavi na usnama, mogao bi postati ubojito oružje protiv raka. Naime, ispitivanje u ranoj fazi na ljudima pokazalo je da se kod nekih ljudi rak povukao, a kod nekih se bitno smanjio. Naravno, bit će potrebno još puno ispitivanja da bi se ove prve optimistične vijesti do kraja potvrdile, a znanstvenici kažu da bi to u konačnici mogao biti spas za osobe s uznapredovalim karcinomom.

Injekcije se daju izravno u tumor i djeluju na rak na dva načina, odnosno napadom i uništavanjem kancerogenih stanica i aktiviranjem imunološkog sustava. U ispitivanju sigurnosti ovoga lijeka sudjelovalo je četrdesetak pacijenata od kojih je dio dobio samo tu injekciju virusa, nazvanu RP2, a drugi su uz to dobili i imunološki lijek protiv raka nivolumab. Pokazalo se da je kod tri od devet pacijenata koji su dobili RP2 tumor smanjen, sedam od 30 koji su primili kombiniranu terapiju također su bili u poboljšanju. Voditelj istraživanja, Kevin Harrington, rekao je za BBC da su odgovori na liječenje "vrlo impresivni" kod raznih vrsta uznapredovaloga raka poput raka jednjaka i rijetkog raka oka.

"Rijetkost je vidjeti tako dobre odgovore u kliničkim ispitivanjima nekoga lijeka u ranoj fazi, budući da je njihov primarni cilj ispitati sigurnost liječenja, a uključuju pacijente s vrlo uznapredovalim vrstama raka kod kojih postojeći tretmani ne djeluju", rekao je Harrington.

"Znanstvenici su prije 100 godina otkrili da virusi mogu pomoći u liječenju raka, ali bio je izazov iskoristiti ih na siguran i učinkovit način. Ova nova virusna terapija obećava u malom ranom ispitivanju. Sad nam je potrebno više studija kako bismo saznali koliko dobro djeluje. Istraživanja sugeriraju da je kombiniranje višestrukih tretmana liječenja moćna strategija, a terapije uz pomoć virusa, poput ove, mogle bi postati dio našega alata za pobjedu protiv raka", rekla je dr. Marianne Baker iz britanskog Cancer Researcha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2022 13:39