NOVO ISTRAŽIVANJE

PORAZNO OTKRIĆE Prljave spavaće sobe uzrok epidemije alergija: ondje najviše kišemo

Spavaća soba je mjesto za opuštanje i odmor, no novo istraživanje pokazalo je da bi to mogle biti i najprljavije prostorije u našim domovima. Istraživanje je pokazalo da su spavaće sobe toliko prljave da čak 34 posto Britanaca kaže da u toj prostoriji ima najizraženije simptome alergije.

Što i nije neko iznenađenje ako se zna da je čak 17 posto ispitanika priznalo da mijenja posteljinu samo jednom mjesečno! Istraživanje u koje je bilo uključeno čak 2.000 ispitanika je pokazalo da ih 34 posto najviše kiše i kašlje upravo u svojim spavaćim sobama, dok ih je za 33 posto „alergijski najopasnija“ dnevna soba, a za njih 18 posto kuhinja.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživanje je pokazalo i da najčešće takozvane kućne alergije uzrokuju čestice prašine, životinjske dlake i plijesan. Alergije na te tvari čak 78 posto ispitanika tjeraju na kihanje, njih 73 posto ima peckanje i svrbež očiju, a 25 posto ih ima kožni osip.

Čini se da bi ovo istraživanje trebalo navesti mnoge Britance, a možda i sve ostale s istim ritmom čišćenja i mijenjanja posteljine, na malo ozbiljnije proljetno čišćenje cijelog stana s obzirom na to da se kod 13 posto ispitanika simptomi alergije u vlastitom domu javljaju čak tri puta tjedno, a kod njih 6 posto čak pet puta tjedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 23:45