VIŠESLOJNI UZROCI

Porazna statistika: Evo tko se u Hrvatskoj odlučuje na suicid

Marko Ćurković

 Darko Tomas/Cropix/Cropix
Žene imaju više pokušaja samoubojstava, ali muškarci ga u većem broju slučajeva izvrše, kaže dr. Marko Ćurković iz Klinike Vrapče

U nepuna dva mjeseca dvije su starije osobe, od 85 i 86 godina, aktivirale ručnu bombu te se ubile. Zadnji slučaj u Kloštar Ivaniću, srećom, nije imao više žrtava, za razliku od onog potkraj kolovoza kada je preminula još jedna osoba, a druga teško ozlijeđena.

Tijekom 2022. suicid su pokušale izvršiti 1263, a njih 529 u tome je i uspjelo. Kad se gleda spolna struktura, dvostruko se više muškaraca odlučuje na taj čin, a po dobnoj strukturi trostruko je više pokušaja osoba starijih od 65 godina. Prema statistikama, i onima Zavoda za javno zdravstvo, broj pokušaja samoubojstava, ali i izvršenja manji je kako su osobe mlađe. Za dob do 14 godina stopa ne prelazi 1 slučaj na 100.000. Za dob 20-49 godina stopa je do 2000. blaže oscilirala, otkada je u padu (2021. god. stopa 10,5), a za dob 50-64 godine stopa je oscilirala do 2005., otkada ima trend pada (2021. god. stopa 20,8). Za dob 65 i više stopa do 2000. izrazitije oscilira, a nadalje je prisutan pad stope.

Porazno je i to što Hrvatska bilježi više stope smrtnosti od samoubojstava nego što je prosjek stopa za zemlje Europske unije.

"Najčešći način izvršenja samoubojstava kod oba spola je vješanje. U ratnim i poratnim godinama znatno je porastao broj samoubojstava vatrenim oružjem, posebice u muškaraca. Posljednjih godina sve je manje registriranih samoubojstava počinjenih vatrenim oružjem i eksplozivom. U 2021. udio ovog načina počinjenja u ukupnom broju samoubojstava iznosio je 14,6%", podaci su HZJZ-a.

Psihijatar dr. Marko Ćurković iz Klinike za psihijatriju Vrapče navodi da su uzroci pokušaja i izvršenja suicida višeslojni i raznorodni.

- Činjenica je kako se najviše samoubojstava događa kod starijih osoba. Njihova posebna ranjivost u ovome smislu može biti odraz dobi, to jest naših odgovora i doživljaja starije dobi. Primjerice, te su osobe češće narušenog tjelesnog stanja, trpe neke kronične smetnje, poput boli, češće su i ovisne o drugima, a možda, zbog promijenjenih životnih okolnosti, imaju izražen osjećaj gubitka smisla ili samoće - kaže dr. Ćurković.

Ističe kako žene imaju više pokušaja samoubojstava, ali da ga muškarci u većem broju slučajeva izvrše. Isto je posebice izraženo u skupini osoba starije dobi, gdje su češća samoubojstva općenito u muškaraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:33