OPASNA BOLEST

POJAVILA SE SUPERBAKTERIJA OTPORNA NA ANTIBIOTIKE Novi oblik gonoreje nije moguće liječiti

Australiju je pogodila najteža epidemija gonoreje ikad, vrsta koja u ovoj zemlji nikada ranije nije zabilježena. Bolest u ovom novom obliku je otporna na lijekove, što je čini znatno opasnijom.

Gonoreja je detektirana u srednjoj Europi kod jednog turista koji se zarazio u Sydneyju. Bolnice u Australiji i Novom Zelandu su uvele dodatne mjere opreza, no ta područja nisu jedina koju su pogođena ovom spolno prenosivom bolešću.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Neizlječivi oblik gonoreje prvi je put inače dijagnosticiran u Japanu 2009. godine. Havaji, Kalifornija i Norveška su među zemljama kojima je prijetila epidemija ovog otpornog oblika gonoreje.

'Nova' gonoreja je sada već razvila reputaciju kao bolest koju je nemoguće tretirati i liječiti antibioticima, piše britanski Independent. Mnogi lijekovi koji su je u proteklih 70 godina liječili, više jednostavno ne djeluju.

'Ovo je opasnost za ljudsko zdravlje općenito', upozorio je predsjednik Organizacije seksualnog zdravlja dr Edward Coughlan.

'Infekcija gonorejom može izazvati ozbiljne komplikacije po ljudsko zdravlje', rekao je.

Tipični simptomi gonoreje uključuju gusti zeleni ili žuti iscjedak iz vagine ili penisa, prisutna je i bol pri mokrenju, žene mogu krvariti - no, mnogi zaraženi neće primijetiti niti jedan od ovih simptoma, sve dok se ne pojave komplikacije.

A ako se ne liječi, može dovesti do neplodnosti, ektopične trudnoće, osipa i simptoma sličnih artritisu. Nadalje, moguće su infekcije raznih organa, pa tako i srca, a moguće je i da bolest rezultira pojavom meningitisa.

Gonoreja se prenosi nezaštićenim seksom, oralno ili penetracijom - a bakterija može zaraziti grlo i oči kao i seksualne organe.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 01:31