OVISNI O ŠEĆERU?

Planirate na dijetu nakon Nove godine? Neće biti lako, evo što se događa mozgu kada se odreknete slatkog

Ilustracija

 Profimedia
Tijekom rane faze ‘izbacivanja šećera‘ zabilježeni su razni simptomi poput glavobolje, umora, vrtoglavice, depresije, ‘moždane magle‘...

Potrošnja šećera u razvijenim zemljama tijekom posljednjeg desetljeća u stalnom je padu - mijenja se životni stil, sve popularnije su dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, a i svijest o štetnosti konzumacije viška šećera sve je veća. No unatoč tome što smanjenje unosa šećera ima jasne zdravstvene prednosti, postoje i negativne nuspojave kod ljudi koji pokušavaju srezati količinu dnevnog unosa šećera. Među simptomima su glavobolja, umor ili promjene raspoloženja, koje su obično privremeni, no zašto se to događa nije u potpunosti razjašnjeno. Najvjerojatnije objašnjenje stoji u reakciji mozga na slatku hranu i sistem nagrađivanja.

Naime, osim poboljšanog okusa, šećer ima duboke biološke učinke na mozak koji su čak doveli do rasprave o tome možete li biti 'ovisni' o šećeru - iako se to još uvijek proučava, piše BBC.

Saharoza aktivira receptore slatkog okusa u ustima što u konačnici dovodi do oslobađanja kemikalije u mozgu zvane dopamin. Dopamin je neurotransmiter, što znači da prenosi poruke između živaca u mozgu. Kada smo izloženi nagrađujućem podražaju, mozak reagira oslobađanjem dopamina koji se često naziva kemikalijom zadovoljstva.

Učinci dopamina uglavnom se vide u dijelu mozga koji je zadužen za užitak i nagradu. Nagrađivanje upravlja našim ponašanjem – pa smo prisiljeni ponavljati ponašanja koja uzrokuju oslobađanje dopamina. Stoga se zaključuje kako nas dopamin može natjerati da tražimo hranu poput slatkiša.

Šećer je u stanju aktivirati sistem nagrađivanja u mozgu bez obzira uzimamo li ga mi oralno ili se ubrizgava u krvotok, kao što su pokazale studije na miševima, što znači da su njegovi učinci neovisni o slatkom okusu, pa šećer po tom pitanju nadmašuje čak i kokain.

U istraživanju provedenom na miševima postoje jaki dokazi da konzumacija saharoze zapravo može promijeniti strukture u mozgu koje dopamin aktivira, kao i ponašanja i kod životinja i kod ljudi.

Očito je da šećer može imati snažan učinak na nas, stoga i ne čude negativni učinci koji se javljaju kada jedemo manje šećera ili ga potpuno izbacimo iz prehrane.

Tijekom ove rane faze 'izbacivanja šećera' zabilježeni su i mentalni i fizički simptomi - uključujući depresiju, tjeskobu, 'moždanu maglu' i žudnju, uz glavobolju, umor i vrtoglavicu. To znači da se odricanje od šećera može osjećati neugodno, i psihički i fizički, što nekima može otežati pridržavanje promjene prehrane.

Iako je ideja o 'ovisnosti o šećeru' kontroverzna, dokazi na miševima su pokazali da, kao i druge tvari koje izazivaju ovisnost, šećer može izazvati prejedanje, žudnju i tjeskobu zbog smanjenja korištenja. Ipak, većina istraživanja koja postoje na ovom području odnose se na životinje, pa je trenutno teško reći je li tako i za ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:10