UMJERENO ZDRAVO

PIVO ZA DUŽI ŽIVOT Znanstvenici: 'Male količine piva povoljno utječu na duljinu telomera'

Zagreb, 170314.Caffe bar Srce, Petrinjska 13.Povodom Dana svetog Patrika, clanice plesne skupine Irish heart popile su jutros u svom omiljenom baru pivo u stanci plesa.Skupina u kojoj djevojke plesu bavi se tradicionalnim irskim plesovima. Na fotografiji: Monika Petkovic, Tina Dujmic, Tena Grgic i Margareta Rudman.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX
Blago opuštajući i umirujući učinak alkohola porijeklom iz piva pozitivno utječe na razinu stresa i bolesti izazvane stresom

U davnim vremenima pivo se nije smatralo samo pićem, smatralo se i lijekom i hranom te sredstvom koje izaziva ugodu. To drevno piće preživjelo je do danas u svojem izvornom, prirodnom obliku i s pravom je najraširenije piće na svijetu.

Za proizvodnju piva koriste se samo četiri prirodna sastojka – voda, slad, hmelj i kvasac, što je u skladu sa Zakonom o čistoći piva koji seže iz davne 1516. godine (njem. Reinheitsgebot). Prema tom Zakonu, za proizvodnju piva smiju se koristiti samo slad, hmelj i voda, a poslije je taj popis dopunjen pivskim kvascem, za koji se u vrijeme Reinheitsgebota još nije znalo.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

U posljednjih 30 godina znanstveni dokazi sustavno govore u prilog spoznaji kako umjerena konzumacija alkoholnih pića smanjuje stopu smrtnosti, posebice kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima.

Razotkrivanjem brojnih supstanci koje se prirodno nalaze u pivu i ovo je omiljeno piće došlo u žarište interesa brojnih znanstvenika. Niz studija pokazao je kako umjerena konzumacija piva može pridonijeti prevenciji karcinogeneze, osteoporoze, dijabetesa tip 2, kardiovaskularnih bolesti te kognitivnog slabljenja u starijoj dobi.

Ne treba zanemariti ni opuštajući učinak alkohola i hmelja te posljedično smanjenu razinu stresa što igra bitnu ulogu u razvoju bolesti današnjice koje su povezane s načinom života.

Nove spoznaje o utjecaju piva na životni vijek objavili su prije nekoliko mjeseci i znanstvenici iz Izraela. U istraživanju na kvascima dokazali su kako male količine piva utječu povoljno na duljinu telomera. Telomere su sastavni dio kromosoma (gena) čija duljina reflektira trajanje životnog vijeka. Ova spoznaja još je jedan dio slagalice o pozitivnim učincima umjerene konzumacije piva primijećenim na razini populacije te u studijama na životinjama i in vitro studijama.

Molekule porijeklom iz piva prepoznate su kao tvari s povoljnim učinkom na zdravlje, a to su poglavito antioksidansi, minerali, vitamini, vlakna, polifenoli, fitoestrogeni i alkohol. Sve te supstance sinergijski potpomažu blagotvorne i dobro poznate učinke niskih doza alkohola. Alkohol ima izravni fiziološki učinak na tjelesna tkiva i funkcije, a neizravni učinak temelji se na blago opuštajućem i umirujućem učinku koji utječe na razinu stresa, a time i na učestalost bolesti izazvanih stresom.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Još jednom treba upozoriti kako se sve ove pozitivne strane manifestiraju prilikom umjerene konzumacije u zdravih odraslih ljudi što iznosi 3 – 6 dL piva dnevno za muškarce i do 3 dL dnevno piva za žene. Dakle, ključna riječ je uvijek „umjereno“, jer s prekomjernim unosom alkohol gubi sve svoje dobre strane i postaje razoran neprijatelj psihe i tijela.

(doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica te predsjednica Hrvatskog instituta za nutricionizam)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 12:51