IZOBILJE MINERALA

PIVO JE ZDRAVO Ali samo ako popijete manje od litre dnevno

 Arhiva

Poznato je da umjerena i odgovorna konzumacija piva može imati povoljno djelovanje na zdravlje, a pritom se misli na 3 do 6 dl piva dnevno za muškarce i do 3 dl dnevno za žene. Ipak, često se može čuti da će konzumacija piva uzrokovati „pivski trbuh“.

U časopisu Nutrition Reviews objavljen pregled svih istraživanja koja su se bavila povezanošću unosa piva s većim opsegom struka i debljinom. Studije su pokazale kako nema dokaza da umjeren unos piva (<0,5 l/dan) utječe na opseg struka ili pojavu debljine.

Nasuprot tome, u populaciji koja konzumira više od 1 l piva dnevno ili više od 4 l tjedno izgledno je nakupljanje kilograma u predjelu struka, ali i općenito suvišnih kilograma, osobito kod muškaraca.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Također, studije provedene u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u, gdje je prosječna konzumacija piva visoka, pokazale su da osobe koje piju više od 1 litre piva dnevno prosječno teže više. Međutim, ista povezanost uglavnom nije utvrđena kod žena, vjerojatno stoga što žene općenito rijetko redovito piju veće količine piva.

Pivo ima sličnu energetsku vrijednost kao mlijeko i nema nikakvih „skrivenih“ spojeva koji bi poticali debljanje, posebno nastanak „pivskog trbuha“. Razlog sklonosti nakupljanju kilograma jest što se u pivu katkad pretjeruje jer se smatra „tekućom hranom“.

Više od 90 posto piva čini voda, ne sadržava masti, ima nizak udio proteina, a ugljikohidrati uglavnom potječu iz ječma. Kvasac koji je odgovoran za vrenje proizvodi vitamine skupine B koji ostaju u pivu. Pivo sadržava i mnogobrojne elemente u tragovima i minerale poput željeza, kroma, bakra, silicija i kalija.

U pivu se nalazi širok spektar biološki aktivnih komponenti s povoljnim učinkom na zdravlje podrijetlom iz bilja. Riječ je o fitokemikalijama, posebice polifenolima, a najviše se nade polaže u fitokemikaliju iz hmelja – ksantohumol, koji predstavlja gorku tvar u pivu, a ima mnogobrojna blagotvorna djelovanja.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 01:14