PODMUKLI UBOJICA

OVO JE NAJSMRTONOSNIJA ŽENSKA BOLEST! Ubija više žena od moždanog i srčanog udara, više i od raka dojke

'Ove brojke ukazuju na užasno velik problem, i više ga ne smijemo zanemarivati'

Demencija je vodeći uzrok smrti žena u Velikoj Britaniji, čak dvostruko više žena nego muškaraca umire od posljedica ove bolesti.

Demencija ubija trostruko više od raka dojke i znatno više od srčanog ili moždanog udara. Nove podatke o uzrocima smrti žena iznijela je tamošnji Nacionalni zavod za statistiku.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

u 2013. godini čak 31,850 smrti uzrokovali su demencija i Alzheimerova bolest, srčane bolesti ubile su 26,075 žena, dok su baš od srčanog udara umrlo 20, 706 žena.

'Ove brojke ukazuju na užasno velik problem, i više ga ne smijemo zanemarivati', istaknula je direktorica centra za istraživanja Alheimera Hilary Evans.

'Ipak, u cijeloj ovoj situaciji ohrabrujuće je to da statistike pokazuju kako druga oboljenja, kao primjerice srčane bolesti, pokazuju silaznu putanju u statistikama, a to je sve rezultat prevencije i boljeg tretmana unutar medicinskih institucija'.

'No, sada se moramo posvetiti demenciji - naš najveći zdravstveni izazov je financiranje istraživačkih radova koji će onda pomoći u prevenciji kao i u liječenju ove podmukle bolesti'.

Što se tiče muške populacije, ova bolest je treća najsmrtonosnija. Muškarce najviše ubijaju bolesti srca: njih 37,797 umrlo je od posljedica oboljenja od srčanih bolesti, 16,818 umrlo ih je od raka pluća, a 15,262 od demencije.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 12:44