Novo istraživanje potkrijepilo je dosadašnje tvrdnje znanstvenika kako bi bebe trebale jesti proizvode od kikirikija upravo kako bi izbjegle rizik od alergije na kikiriki.
Naime, u studiji objavljenoj 2015. tvrdi se kako proizvodi od kikirikija mogu smanjiti rizik od alergija čak za 80 posto.
Sada su znanstvenici kazali kako bi zaštita od alergija zbog konzumacije kikirikija mogla potrajati - čak ako ga kasnije izbjegavate godinu dana.
Studija je objavljena u znanstvenom časopisu The New England Journal of Medicine, a u istraživanju je sudjelovalo 550 djece koja su bila sklona razviti alergiju na kikiriki jer su kao bebe imali ekcem - rani znak alergija.
Znanstvenici tvrde da ako je dijete konzumiralo kikiriki u nekom obliku u prvih 11 mjeseci svog života, s pet godina mogu ga potpuno prestati jesi na godinu dana i da se alergija neće pojaviti.
- Ovo istraživanje pokazuje da većina novorođenčadi ostaje zaštićena i da je ta zaštita dugotrajna - kazao je voditelj istraživanja profesor Gideon Lack koji smatra da je problem u tome što ljudi žive 'u strahu od hrane'.
- Vjerujem da je strah od hrane koja izaziva alergiju samoispunjivo proročanstvo, jer je ta hrana isključena iz prehrane i kao rezultat toga, djeca ne mogu razviti toleranciju - kazao je za BBC.
Profesor Lack kazao je kako bi daljnja istraživanja trebala vidjeti traje li otpornost i dulje od 12 mjeseci dok se kikiriki ne konzumira. Kazao je i kako se brojka alergičnih od 1995. do 2005. utrostručila i da to nije zbog naprednijih metoda jer su manje više one ostale iste.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....