IMAMO I NAJBOLJE KOMBINACIJE

OVIH 10 NAMIRNICA SU NAJBOLJI 'ČISTAČI' SRČANIH ARTERIJA Većina ih nije skupa, a mogle bi vam spasiti život

Fina brokulica na lešo i tuna steak
 Berislava Picek / EPH
 

Srčane bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, posebice među ženama. Procjenjuje se da 44 milijuna američkih žena boluje od kardiovaskularnih bolesti, koje su uzrok smrti svake treće žene, s tim da je jedna od najčešćih srčanih bolesti koronarna bolest arterija.

Bolest koronarnih arterija događa se kada se zbog nakupina plaka sužavaju stijenke arterija što ograničava pravilan dotok krvi u srce te na kraju može dovesti do srčanog udara ili srčane smrti. Koronarna bolest arterija može se liječiti ili spriječiti promjenom načina života, među kojima je promjena prehrane na prvom mjestu na listi preventivnih mjera, piše Slobodna Dalmacija.

Hrana bogata vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, zdravim mastima i antioksidansima ima golemu ulogu u održavanju zdravlja srca. No 10 je "top-namirnica" koje su najbolji saveznici koji mogu održati čistima vaše arterije.

1. Avokado

Postoji li išta što avokado ne može učiniti? Ispada da je avokado najbolji izbor i kada su u pitanju vaše arterije. Ovo zdravo voće povećava "dobar" kolesterol, istodobno snižavajući onaj "loši". Osim dobrih masnoća, avokado sadrži i pravo bogatstvo kalija, kojeg je više nego u bananama. Dokazano je da kalij pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i vaskularne kalcifikacije u arterijama. Dodajte ga svojoj prehrani: majonezu zamijenite avokadom i koristite ga u sendvičima, salati od piletine ili tune. Ako ste ljubitelj smoothieja, dodajte svoju dnevnu dozu avokada omiljenom miješanom napitku koji će učiniti kremastim.

2. Masna riba

Iako se još raspravlja o tome da je masnoća loša za zdravlje arterija, važno je znati kakvu biste mast trebali konzumirati.
Poput avokada, riba je prepuna zdravih masti, poznatih i kao nezasićene masti. Konzumiranje ribe povezano je s manje srčanih udara. Dokazano je da njihove omega-3 masne kiseline smanjuju razinu triglicerida i sprječavaju rizik od srčane smrti.

Vodnjan, 240717. 
Obitelj Chiavalon iz Vodnjana bavi se proizvodnjom maslinovih ulja te uzgojem ekoloskog povrca u dolini Rase.
Na fotografiji: David Skoko u svojoj konobi Batelini priprema riblja jela sa uljima Chiavalon.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Jedite losos ili svoju omiljenu masnu ribu, poput tune, skuše, ili jadranske srdele jedan do četiri puta tjedno da biste iskoristili ove blagodati. Kada je riječ o dilemi – između uzimanja dodataka ribljeg ulja ili konzumiranja ribe, potonja se smatra najpovoljnijom odlukom za zdravlje srca.

3. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su sjajan odabir kad je riječ o zdravlju srca. Bogati su nezasićenim mastima, vitaminima i vlaknima i stoga su odličan sastojak kada želite pripremiti zdrav obrok.
Pokušajte s bademima, indijskim ili brazilskim orasima – svi oni imaju puno magnezija. Magnezij sprječava nakupljanje i stvaranje kolesterola u arterijama, pomaže u sprječavanju začepljenja arterija.
Za optimalno zdravlje srca, Američka udruga za srce preporučuje tri do pet obroka orašastih plodova tjedno.

4. Maslinovo ulje

Ako ste se već umorili slušajući o zdravim mastima, onda s ovom najukusnijom završavamo niz. Riječ je o vjerojatno najzdravijoj i najpopularnijom od svih: maslinovu ulju.
Monozasićena oleinska kiselina koja se nalazi u maslinovu ulju štiti srce i značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Dodajte ga salati i upotrebljavajte u kuhanju, ali pazite da koristite pravu vrstu. Da biste dobili sve antioksidanse i protuupalne sastojke iz ovog ulja, kupite 100% ekstra djevičansko maslinovo ulje, ako je moguće organsko.

5. Kava

Dobre vijesti za ljubitelje kave. Ovaj omiljeni "pick-me pick-up" pomaže vam održati čiste arterije. Jedno istraživanje pouzdano je otkrilo da pijenje tri šalice dnevno značajno umanjuje rizik od razvoja ateroskleroze ili začepljenih arterija.

Zagreb, 170218.
Trg Franklina Roosevelta 5.
U muzeju Mimara odrzan je Coffee Break, prvi festival kave u sklopu kojeg je Peter Sevic vodio radionicu Kusanje kave: Najbolje kave svijeta.
Na fotografiji: kava.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Ako kava nije vaš najdraži odabir, šalica zelenog čaja također se pokazala korisnim odabirom za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Pijete li tri šalice kave dnevno, to nije previše i nećete imati problema. No, dok dobivate svoju dnevnu dozu, važno je izbjegavati dodavanje šećera ili vrhnja. Pokušajte svoju kavu i čaj učiniti što zdravijima i blagotvornijima.

6. Kurkuma

Kurkuma sadrži snažne protuupalne spojeve koji mogu pomoći u smanjenju oštećenja arterijskih zidova. Pokazalo se da razine upale izravno utječu na aterosklerozu – otvrdnuće arterija. Studija na štakorima pokazuje da ovaj začin bogat antioksidansima može smanjiti masne naslage u arterijama za više od 25 posto.
Kurkumu ćete najlakše dodati u svoju prehranu tako što ćete napraviti čaj od nje.

7. Šipak

Pijte sok od šipka za optimalno zdravlje srca. Pokazalo se da je šipak snažan čistač za začepljene arterije i da poboljšava protok krvi. To je zbog visoke razine antioksidanata koji zaustavljaju djelovanje slobodnih radikala koji potiču proizvodnju dušičnog oksida u krvi.
Kupite 100 posto čisti sok od šipka bez dodatka šećera i pijte ga dok grickate zdrave sjemenke.
Šipkov sok može se dodati u smoothie ili ga pomiješati u jutarnju zobenu kašu.

8. Citrusi

Antioksidanti i vitamin C dobri su za održavanje zdravlja arterija, a citrusno voće sadrži oboje. Studije su pokazale da vitamin C ima snažnu ulogu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, a flavonoidi koji se nalaze u citrusima pomažu u zaštiti arterijskih zidova.

Pijte puno limunskog soka tijekom dana ili započnite jutro s čašom svježe iscijeđenog soka od naranče ili polovicom grejpa. Također, koristite sok bergamota kada mu je sezona ili čaj od bergamota.
Prema istraživanju objavljenom u časopisu International Cardiology and Frontiers in PharmacologyTrusted Source, pokazalo se da bergamot smanjuje razinu kolesterola jednako učinkovito kao statinski lijekovi.

9. Cjelovite žitarice

Dijetalna vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama pomažu poboljšati razinu kolesterola u krvi i štite srce. Nedavna istraživanja su otkrila da je dijeta s puno cjelovitih žitarica povezana s tanjim zidovima karotidnih arterija. Te su arterije odgovorne za dotok krvi u mozak.

Začepljenost karotidnih arterija uzrokuje stvaranje ateroskleroze i povećava rizik od bolesti srca i moždanog udara.
Američka udruga za srce preporučuje da barem polovica žitarica koje unosite budu one cjelovite. Preporučeni dnevni unos je 25 grama vlaknastih sastojaka dnevno za žene i 34 grama dnevno za muškarce. To možete učiniti konzumiranjem cjelovitih žitarica poput smeđe riže, integralne tjestenine, ječma ili zobene kaše, ili kvinoje.

10. Brokula

Kao i cjelovite žitarice, brokula je prepuna vlakana koja su korisna za zdravlje srca. Povrće iz porodice krstašica, poput brokule, cvjetače i kupusa, dokazano je da posebno pomaže u sprječavanju začepljenih arterija i štiti od vaskularnih bolesti.
Dodajte je svojoj prehrani kad god je to moguće, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:30