OPASNE TVARI

OVE KEMIKALIJE TREBATE IZBJEGAVATI! Objavljen popis opasnih supstanci povezanih s rakom dojke

Neke kemikalije koje su normalno prisutne u našem svakodnevnom životu izazivaju rak dojke kod laboratorijskih miševa, a vjerojatno i kod žena, tvrde autori istraživanja provedenog na Silent Spring Institutu. U stručnoj publikaciji Environmental Health Perspectives objavljen je popis sa 17 kemikalija koje bi trebalo izbjegavati te niz savjeta ženama na koji način da smanje svoju izloženost tim kemikalijama.

Među popisanim kemikalijama su one prisutne u benzinu, dizelu i drugim ispušnim plinovima motornih vozila, tvari koje se koriste u proizvodnji nezapaljivih materijala i u materijalima otpornim na mrlje, tvari prisutne u odstranjivačima boje i otapalima te nusprodukti dezinfekcije prisutni u vodi za piće koju pijemo.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

- Ovo istraživanje predstavlja akcijski plan za prevenciju raka dojke identificirajući kemikalije visokog rizika kojima su žene najčešće izložene te objašnjavajući kako se može izmjeriti izloženost tim tvarima. Te informacije mogu poslužiti kao vodič za smanjenje izloženosti kemikalijama povezanim s rakom dojke – objašnjava autorica studije dr. Ruthann Rudel.

Među najvećim izvorima kancerogena dojke u okolišu su benzen i butadien, koji mogu biti prisutni u ispušnim plinovima motornih vozila, cigaretnom dimu i zagorenoj hrani. Ostale zabrinjavajuće tvari su otapala za čišćenje, kao što je metilen klorid, lijekovi koji se koriste u nadomjesnoj hormonalnoj terapiji, neke tvari koje se koriste u nezapaljivim materijalima, kemikalije prisutne u materijalima otpornim na mrlje i u neljepljivim zaštitnim premazima te stiren koji je prisutan u duhanskom dimu, ali se koristi i za izradu stiropora. A, uz sve to, znanstvenici upozoravaju da su kancerogene tvari pronađene i u vodi za piće.

Nažalost, veza između toksičnih kemikalija i raka dojke dugo se ignorirala od strane znanstvene zajednice, no smanjenje izloženosti tim kemikalijama moglo bi spasiti živote velikom broju žena. Popis koji su donijeli autori spomenutog istraživanja prvi je koji donosi spisak potencijalnih karcinogena dojke te detaljne opise načina kako ih stručnjaci mogu izmjeriti u krvi i mokraći žena. U studiji se navodi i sedam načina kako žene mogu izbjeći izlaganje tim kemikalijama:

- Ograničite svoju izloženost ispušnim plinovima iz motornih vozila i generatora, nemojte držati auto u „praznom hodu“ , koristite električne kosilice, škare i ostale uređaje za uređivanje vrta umjesto onih na plin.

- Koristite ventilator dok kuhate i nastojte da vam hrana bude što manje „reš“ pečena i zagorena.

- Ne kupujte namještaj koji sadrži poliuretansku pjenu ili se raspitajte za namještaj koji nije tretiran nezapaljivim materijalima.

- Izbjegavajte tepihe, namještaj i tkanine otporne na mrlje.

- Ako nosite robu u čistionicu na suho pranje i čišćenje, pronađite čistionicu u kojoj se ne koriste PERC (perkloroetilen) ni druga otapala. Ili tražite „mokro pranje“.

- Koristite karbonski filter za vodu.

- Ne unosite kemikalije u kuću, odnosno izuvajte cipele pred vratima, koristite usisavače s HEPA filterima i čistite mokrom krpom i močom, a ne kemijskim sredstvima.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 03:21