PRIVLAČNI POKRETI

OTKRIVENO ŠTO ŽENE GLEDAJU DOK MUŠKARAC PLEŠE Nikako nemojte puno koristiti lijevu nogu... Evo zašto

Zašto žene vole gledati Dirty Dancing?

Vjerojatno zbog plesnih pokreta Patricka Swayzea koji ih ne prestaju impresionirati sve do danas. Prema rezultatima istraživanja provedenog na britanskom Sveučilištu Northumbria, plesni pokreti muškarca otkrivaju njegove fizičke kvalitete, ali ne samo ženama već i drugim muškarcima.

Britanski znanstvenici su, u suradnji s kolegama sa Sveučilišta Gottingen u Njemačkoj, rezultate tog istraživanja objavili u posljednjem broju stručne publikacije American Journal od Human Biology. U istraživanje su uključili 30 muškaraca u dobi od 19 do 37 godina koje su snimali kako plešu uz jednostavan ritam bubnjeva.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Ispitanici su trebali proći i test fizičke kondicije, a mjerila se i snaga gornjeg i donjeg dijela njihovih tijela. Znanstvenici su potom plesne pokrete svakog muškarca pretvorili u video klipove s virtualnim humanoidnim likovima koje su onda pokazivali muškarcima i ženama kako bi oni ocijenili kvalitetu njihovog plesa.

Rezultati su otkrili da jačina stiska muškarca te pokreti ruku u plesu mogu biti indikatori ocjena koje će dobiti za kvalitetu plesa. I muškarci i žene su snažnije muškarce i muškarce s raznolikim i brzim pokretima ruku ocijenili kao bolje plesače. No, zanimljivo je da su muškarci iz plesa muškaraca puno točnije stekli predodžbu o snazi gornjeg dijela tijela muškarca nego žene.

Već se otprije znalo da muškarci svojim plesom suprotnom spolu daju „informacije“ o svojim fizičkim kvalitetama, no ovo novo istraživanje je pokazalo da i heteroseksualni muškarci mogu „hvatati“ te informacije, čak i bolje nego žene, kako bi lakše procijenili snagu potencijalnih rivala.

– Gornji dio tijela je usko povezan sa sposobnošću borbe i odražava u kolikoj mjeri suparnik može ozlijediti, naročito u međuspolnim sukobima. Baš kao što je i u životinjskom svijetu važno da mužjak može procijenti snagu svog suparnika prije mogućeg sukoba – objašnjava dr. Nick Neave sa Sveučilišta Northumbria.

Ista skupina znanstvenika provela je još jedno istraživanje, objavljeno u stručnoj publikaciji Biology Letters , u kojem su otkrili da postoje i određeni plesni pokreti koje samo žene smatraju privlačnim.

Za potrebe ove studije, snimili su 19 muškaraca u dobi od 18 do 35 godina kako plešu uz ritam bubnjeva, a potom su snimke plesa ponovo pretvorili u video klipove koje je ocijenjivalo 35 žena.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Pokazalo se da žene kao dobre plesače ocijenjuju muškarce koji imaju široke i raznolike pokrete vrata i trupa. Muškarci koji su se u plesu puno koristili pokretima lijeve noge, od žena su bili gotovo jednoglasno ocijenjeni kao loši plesači, dok pokreti ruku nisu imali presudnu ulogu u procjeni kvalitete plesača.

– Sada napokon znamo koje dijelove tijela žene promatraju najviše kad procjenjuju sviđa li im se ples muškarca ili ne. A muškarci, sada kad to znaju, mogu poraditi na svojim plesnim pokretima kako bi povećali izglede da svojim plesom osvoje ženu koja im se sviđa – zaključuje voditelj istraživanja dr. Nick Neave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 09:04