DVOSTRUKO LOŠE

OTKRIVENA VEZA PUŠENJA I NEZDRAVE HRANE Pretile pušačice imaju smanjen osjećaj za okuse masti i slatkoće

Novo istraživanje pokazalo je kako pretile žene koje su uz to i pušačice imaju smanjen osjećaj za okuse masti i slatkoće.

Unatoč veliko žudnji za hranom, žene s ovim karakteristikama, najmanje će od svih osjetiti određene okuse te tako više konzumirati hranu. Takvo stanje dovodi do još veće konzumacije hrane.

M. Yanina Pepino i Julie Mennella istraživali su skupine žena u dobi od 21 do 41 godine života. Sudionice istraživanja su bile podjeljene u skupine: 'pretile i pušač'i, 'pretile i nepušači', 'pušači normalne težine' te 'nepušači normalne težine'.

Sudionice istraživanja zamoljene su da isprobaju pudinge s okusom vanilije koji su se razlikovali u količini šećera, kremoznosti te količini masti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Analiza rezultata pokazala je kako skupina 'pretile i pušačice' dala rezultate drugačije od preostale tri skupine, a rezultati su pokazali kako je skupina 'pretile i pušačice' percipirala manju kremoznost i okus šećera. Također, ta grupa je izjavila kako su imali manje zadovoljstva kušajući pudinge.

Analiza rezultata pokazala je kako je povezanost pušenja i osjećaja okusa smanjena, dok se pretilost povećava uslijed povećanog kozumiranja hrane kako bi se zadovoljili osjećaji masti i šećera.

'Pretili ljudi', navodi M. Yanina Pepino, 'češće žude za masnom hranom. Rezultati našeg istraživanja pokazuju kako takve osobe nepercipriaju mast i slatkoću u hrani poput osoba s normalnom težinom'.

Pušenje i pretilost veliki su rizik i za kardiovaskularne bolesti i bolesti metabolizma, te tako žudnja za mastima i šećerom može biti pogubna za opće zdravlje.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:23