VJEČNI MIT S PLAŽE

Otkrivamo: Ima li krema za sunčanje veći efekt ako je, poput Zuckerberga, ne razmazujemo?

Credit line: MEGA/The Mega Agency/Profimedia
 Mega/The Mega Agency/Profimedia
Svijetle kose i blijede puti, Mark Zuckerberg izrazito lako ‘izgori‘ na suncu. Stoga, na kremi za sunčanje nimalo ne štedi

Kreme za sunčanje nikada ne možete staviti previše. To dobro zna Mark Zuckerberg (36), osnivač Facebooka, kojem ne pada na pamet izgorjeti na suncu.

Svijetle kose s riđim pigmentom i blijede, aristokratske puti, Zuckerberg spada u onu skupinu osoba koje izrazito lako 'izgore' na suncu. Stoga, krema za sunčanje uvijek je uz njega, a čini se da na njoj nimalo ne štedi.

image
Credit line: MEGA/The Mega Agency/Profimedia
Mega/The Mega Agency/Profimedia

Štoviše, zaključak je da ju nanosi lopatom.

Naime, Zuckerberg je snimljen na Havajima kako “kroti” valove, a svoju porculansku put lica zaštitio je debelim slojem kreme za sunčanje. Toliko debelim da se čini kao da nosi bijelu masku.

Instantno je postao predmet internetske sprdnje. No, valjda je na to i računao s obzirom na to da je internetski mag.

Na Twitteru, komentatori su bili posebno oduševljeni Zuckerbergovim ljetnim lookom. Istaknuli su da izgleda poput duha iz japanskog animiranog filma 'Spirited Away', da nalikuje Jokeru, ali i Dati, liku iz američke znanstveno-fantastične serije 'Zvjezdane staze' kojeg glumi Brent Spiner.

Neki su, pak, zaključili da je tehniku nanošenja kreme zasigurno 'pokupio' od gđe. Doubtfire, lika Robina Williamsa u filmu 'Tatica u suknji'.

Inače, Zuckerberg sa suprugom Priscillom Chan (35) te kćerima Maximom (4) i August (2) već neko vrijeme boravi na luksuznom, 100 milijuna dolara vrijednom imanju na Havajima, gdje se obitelj izolirala dok u SAD-u traje pandemija koronavirusa. Ovih dana snimljen je kako uživa u sportskim aktivnostima na najstarijem havajskom otoku Kauaiju, na čijoj je sjevernoj obali još 2014. kupio poveći komad zemlje.

image
Photo by BERTRAND GUAY/AFP
Bertrand Guay

Iako ne možemo poreći da Zuckerberg izgleda ridikulozno dok s toliko kreme na licu upravlja eFoilom, električnom surf daskom za koju treba izdvojiti 12.000 dolara, morali smo se zapitati zašto nanosi kremu u toliko debelom sloju i ne razmazuje ju.

I nije jedini koji se tako štiti ljeti. Zasigurno ste vidjeli ljude na plaži koji namjerno ne razmazuju kremu.

image
Credit line: MEGA/The Mega Agency/Profimedia
Mega/The Mega Agency/Profimedia

Ima li krema sa zaštitnim faktorom veći efekt ako se ne razmazuje i ako se nanosi u ekstra debelom sloju ili je to jednostavno mit?

Odgovor na ovo pitanje dala nam je omiljena liječnica poznatih hrvatskih lica i jedna od najpoznatijih dermatovenerologinja u Hrvatskoj, dr. med. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije.

- Takav način nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom ima više efekta jer je sloj nanesene kreme deblji i samim time ne morate često reaplicirati kremu za dužu zaštitu od štetnog UV zračenja. K tome, ako nanesete kremu u debelom sloju i ne razmažete ju, samim time imate i fizičku zaštitu od sunca – objašnjava dr. Nola.

image
Dr. Ivana Nola

Preporučuje li ovakvo nanošenje kreme u Zuckerbergovom stilu, pitamo je.

- Istina, ima više efekta, ali ne bih preporučila ovako nanositi kremu na tijelo. Jako je nespretno, zamislite, pogotovo ako ste ljeti negdje na brodu, može postati vrlo sklisko ako se cijeli ovako namažete. Ali zabijeliti lice i ramena, hah, zašto ne? - zaključuje dermatovenerologinja.

Zuckerberg je očito ekstra oprezan, no ipak, kaže dr. Nola, nije dovoljno oprezan.

- Ljudi moraju znati da ne može samo krema za sunčanje pomoći u obrani od štetnog sunčevog zračenja. Treba izbjegavati sunce, nositi šešire, kape, sunčane naočale, dugu odjeću prozračnih prirodnih materijala. A kremu za sunčanje treba ponovno nanositi svakih dva sata – rekla je.

NAJČEŠĆE GREŠKE NA SUNCU:
1. Nepravilno nanošenje kreme
najmanje 30 minuta prije izlaganja suncu treba nanijeti kremu za sunčanje kako bi se u potpunosti upila u kožu i počela pravilno djelovati. Mnogi kremu za sunčanje nanose samo ujutro, međutim, ako ste cijeli dan na suncu, krema vas štiti najviše dva sata nakon nanošenja. Kupanje i znojenje također utječu na smanjenje učinkovitosti zaštitnog faktora iz kreme. Mnogi griješe i prilikom nanošenja kreme, zato nemojte škrtariti prilikom nanošenja.

2. Zaboravljate nanijeti kremu na sva područja
Osjetljive dijelove poput usana često zaboravljamo zaštiti. Na usne treba nekoliko puta dnevno nanijeti balzam s UV faktorom, a nemojte zaboraviti ni na nožne prste, pazuh, stražnji dio vrata ispod kose, uši, kapke i unutarnje dijelove nadlaktice. Mnogi nisu svjesni da i ti mali dijelovi tijela vrlo lako mogu izgorjeti.

3. Rok trajanja kreme
Nemojte žaliti za prošlogodišnjom kremom za sunčanje, ako joj je istekao rok, morate ju baciti jer neće vam pomoći na suncu. Kreme imaju svoju rok trajanja, a zaštita više neće biti učinkovita jer aktivni sastojci krema za sunčanje nestaju tijekom vremena.

4. Puder sa zaštitnim faktorom umjesto kreme
Puder sa zaštitnim faktorom ne može koži lica pružiti kvalitetnu zaštitu popt kreme sa zaštitnim faktorom za lice.

5. Kremu za sunčanje koristite i za lice
Preparati za zaštitu tijela i lica se razlikuju jer je koža lica osjetljivija. Osim toga, teška tekstura kreme za sunčanje može uzrokovati pojavu akni, stoga nemojte riskirati.

6. Kad je oblačno ne koristite kremu s UV faktorom
Ako ne možete vidjeti ili osjetiti toplinu ne znači da štetne sunčeve zrake ne napadaju vašu kožu. Iako je UV zračenje nevidljivo, prodire kroz maglu i oblake, pa vrlo lako možete zaraditi opekline.

7. Pogrešna jačina faktora
Preparati za sunčanje s nižim zaštitnim faktorom također su korisni za zaštitu od sunca. No, u većini slučajeva nisu dovoljni. Trebali biste koristiti barem SPF 30, čak i ako je vaša koža malo tamnija, a za lice se preporučuje SPF 50.

PREPORUKE HZJZ-A ZA SUNČANJE:
S obzirom na to da je najbolja zaštita izbjegavanje najjačeg sunca, nošenje odgovarajuće odjeće, pokrivala za glavu te naočala, prilikom sunčanja se potrebno uz pravilnu primjenu sredstava za sunčanje voditi i zlatnim pravilima sunčanja:
- Izbjegavajte prekomjerno sunčanje od 11-16 h.
- Štitite se! Nosite šešir, majicu i naočale!
- Ne izlažite novorođenčad i malu djecu direktnom suncu.
- Odaberite zaštitni faktor primjeren svojem tipu i fototipu kože.
- Kremu nanesite obilno prema uputi prije izlaganja suncu, ponavljajte nanošenje, naročito nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:45