ŠTO SE ZNA O SOJU

Omikron od delte zarazniji do 3,7 puta, ali rijetko napada pluća pa većinom izaziva simptome koji se povezuju s prehladom

Testiranje na koronavirus

 Timothy A. Clary/AFP
Epidemiolozi očekuju da će broj zaraženih omikronom porasti idućI tjedan, a krajem siječnja i početkom veljače očekuje se vrhunac

Posve očekivano nakon Božića i Nove godine, koji su u Hrvatskoj proslavljeni uz vrlo liberalne epidemiološke mjere, raste broj zaraženih koronavirusom. Još se nije okončao ni dug četvrti pandemijski val generiran deltom, a ulazimo u peti, koji pokreće varijanta omikron. Epidemiolozi očekuju da će broj zaraženih omikronom naglo porasti idućeg tjedna, a krajem siječnja i početkom veljače očekuje se i vrhunac petog vala. Evo što smo dosad spoznali o omikronu.

Kada se pojavila varijanta koronavirusa omikron?

- Južnoafrički znanstvenici pod vodstvom dr. Tulija de Oliveire otkrili su omikron, varijantu koronavirusa s puno zabrinjavajućih mutacija, i na nju upozorili svijet 25. studenog prošle godine. Dosad su najraniji potvrđeni slučajevi omikrona bili u Južnoj Africi i Bocvani u prvoj polovici studenoga. Međutim, procjenjuje se da se omikron počeo širiti već početkom listopada 2021.

Kako se omikron razlikuje od ostalih sojeva?

- U odnosu na izvorni, wuhanski soj, omikron ima pedesetak mutacija, od kojih 32 u proteinu šiljka (S). To je važno jer je S-protein meta naših antitijela. Te mutacije pomažu omikronu da se lakše širi te da izbjegava imunost stečenu cijepljenjem ili preboljenjem covida-19.

Kako brzo se omikron širi?

- Podaci iz Južne Afrike pokazuju da se omikron širi dva do tri puta brže nego delta varijanta. Također, preliminarni podaci iz nekih europskih zemalja pokazuju da se broj slučajeva omikrona udvostručava svaka dva do četiri dana. Istražujući gotovo 12.000 danskih kućanstava sredinom prosinca, znanstvenici su otkrili da je omikron bio 2,7 do 3,7 puta zarazniji od delte među cijepljenim Dancima.

Koji su simptomi zaraze omikronom?

- Kod omikrona zaraženi najčešće prijavljuju glavobolju, lakšu grlobolju ili grebanje u grlu, začepljenost, curenje nosa i kihanje, što su simptomi koji se uglavnom povezuju s prehladom ili alergijama. Manja je vjerojatnost u odnosu na prijašnje varijante da će omikron uzrokovati gubitak okusa i mirisa. Ako osjećate simptome slične prehladi, ostanite kod kuće i testirajte se.

Jesu li postojeća cjepiva djelotvorna protiv omikrona?

- Prema podacima koje je u petak objavila Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost, dvije doze Oxford/AstraZeneca cjepiva pružaju malu zaštitu od simptomatske infekcije, a 20 tjedana nakon druge doze cjepivima Pfizer/BioNTecha ili Moderne zaštita od zaraze omikronom samo je 10 posto. No, booster doze povećavaju tu zaštitu na oko 65-75 posto dva do četiri tjedna nakon cijepljenja, no ona opada na 40-50 posto nakon deset ili više tjedana od primanja boostera. Podaci južnoafričkih znanstvenika pokazuju da je nakon dvije doze cjepiva zaštita od teških oblika covida kod omikrona oko 70 posto, a kod delte 90-95 posto. No, istraživanje Imperial Collegea London sugerira da je učinkovitost cjepiva u sprečavanju hospitalizacije kod zaraze omikronom 60 dana nakon boostera između 80 i 86 posto.

Je li omikron manje opasan od delte?

- Već prvih tjedana širenja omikrona iz Južne Afrike stizale su vijesti o bitno manjem broju hospitalizacija nego u slučaju delte. No, Južna Afrika ima mladu populaciju i visoku prokuženost stanovništva, pa su znanstvenici bili oprezni. Sada stižu prve studije iz zemalja gdje je stanovništvo bitno starije i visoko je procijepljeno, kao, primjerice, u Velikoj Britaniji. Procjene znanstvenika s Imperial Collegea u Londonu sugeriraju da je u slučaju zaraze omikronom 20-25 posto smanjen rizik od bilo kakve hospitalizacije u odnosu na deltu. Tim istraživača sa Sveučilišta u Hong Kongu otkrio je da je omikron znatno učinkovitiji u inficiranju gornjih dišnih puteva, ali je lošiji od ostalih varijanti u prodoru u pluća što dovodi do teških oblika bolesti.

Kako izbjeći zarazu omikronom?

- Epidemiolozi savjetuju primanje booster doze te izbjegavanje masovnih okupljanja. Također, posebno je važno pravilno nošenje medicinske maske - tako da pokriva i nos i usta - jer se omikron puno lakše širi zrakom nego ostale varijante. Primjerice, ako uđete u prostoriju punu ljudi i netko je zaražen, dramatično se povećavaju šanse da ćete pokupiti omikron bez obzira na to jeste li primili booster dozu ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:53