BEZOPASNO, ALI NEUGODNO

OD VOĆA DO PILETINE Šest ružnih stvari koje se događaju hrani prije nego što je vi kupite

 Thinkstock
Kako bi se spriječilo oštećivanje kore u transportu, stvaranje plijesni i dehidracija u skladištu, neke vrste voća i povrća (primjerice jabuke i krastavci) premazuju se s nekoliko kapi rastopljenog voska

Kad zagrizete ukusnu jabuku, čini se da je sve tako jednostavno: seljak ubere jabuke, zatim ih netko utovari na kamione i odveze do trgovine, a odatle ih vi u vrećici odnesete do svoje kuhinje. No, taj put baš i ne izgleda tako. Da budemo precizniji, hrana prolazi kroz dosta toga kako bi posve preobražena stigla do vas, od tretiranja antibioticima do klornih kupki i oblaganja voskom. Neki od tih koraka nisu nikakva opasnost, već samo nepotrebno trošenje novaca, no neki mogu biti vrlo štetni za zdravlje.

Voće i povrće se premazuje voskom

Kako bi se spriječilo oštećivanje kore u transportu, stvaranje plijesni i dehidracija u skladištu, neke vrste voća i povrća (primjerice jabuke i krastavci) premazuju se s nekoliko kapi rastopljenog voska. – Naše tijelo taj vosak ne probavlja pa nema razloga za strah - tvrdi prof. Luke LaBorde s Penn State Universityja, no ako ipak želite izbjeći konzumaciju takvog voća i povrća, morat ćete se poslužiti trikom za prepoznavanje s obzirom na to da ne postoji zakonska regulativa koja bi nalagala da se mora navesti da je voće tretirano voskom.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Dakle, glavni sumnjivi znak je neprirodno izražen sjaj kore. - Ukoliko je voćka koju ste naumili pojesti upravo takva, nemojte je zbog toga oguliti jer se u kori ili neposredno ispod nje nalaze svi najvažniji fitonutrijenti i vlakna. Bolje je da je dobro operete s malo sapuna i vode – savjetuje prof. LaBorde.

Losos se „crveni“

Losos kojeg možete pronaći na odjelu s ribom gotovo uvijek ima svijetlu roskasto-narančastu boju, no prirodno meso lososa zapravo ima sivkastu boju. Lososi dobivaju karakterističnu ružičastu boju jedući hranu koja sadrži karotenoide te se pigment karotena prirodno zadržava u njihovom mesu. Divlji losos jede rakolike planktone koji se nazivaju kril i od kojeg dobivaju ružičastu boju, dok se lososi iz uzgoja hrane tabletama s pigmentom. Divlji losos je vjerojatno bolji izbor jer sadrži upola manje masnoće i nešto više cinka, željeza i kalija od onog iz uzgoja, ali je zato izuzetno skup. S druge strane, stručnjaci tvrde da vam ni onaj losos iz uzgoja, malo „nahranjen tabletama s pigmentom“ neće škoditi te da ima više dobrobiti nego štete za zdravlje.

Naranče su ponekad obojane

Vjerovali ili ne, neke od naranča koje nam dolaze iz uvoza prskane su bojom Citrus Red No. 2 vrlo rano u sezoni kako bi imale ljepšu boju. Te se naranče obično koriste za pripremu sokova, no neke od njih završe i na policama trgovina. Ta je boja odobrena od Američke agenciju za hranu i lijekove i koristi se u vrlo maloj koncentraciji, no stručnjaci iz Centra za znanost u interesu javnosti upozoravaju da je ta boja povezana s brojnim zdravstvenim rizicima, uključujući i rak. Na deklaraciji takvih naranča trebalo bi biti navedeno da im je dodana boja. Vidite li to, njihovu koru nemojte šećeriti niti ribati u kolače već je ogulite i bacite.

U stvari, stotine namirnica je obojano

Velik broj namirnica je obojan kako bi izgledale zdravije ili privlačnije za jelo. Na primjer, često se žitaricama ili seljačkom kruhu dodaje karamel boja kako bi izgledalo da sadrže više žitarica nego što uistinu imaju. Isto bojilo se koristi i za neke vrste mesa, primjerice goveđi odrezak, kako bi izgledao zdraviji i primamljiviji. Ukiseljenim krastavcima se, pak, dodaje žuta boja kako bi mlado povrće izgledalo privlačnije. Bojila koja se koriste u hrani su navodno sigurna za konzumiranje, no ako primijetite na deklaraciji da ga neka namirnica sadrži, imajte na umu da vjerojatno sadrži i cijeli niz drugih sastojaka koji su obično prisutni u visoko procesuiranoj hrani, poput natrija i šećera – upozoravaju stručnajci.

Maslinovo ulje se miješa s jeftinijim vrstama ulja

Extra djevičansko maslinovo ulje često se miješa s jeftinijim vrstama ulja, poput sojinog ili suncokretovog ulja, no cijena takvo ulja i dalje ostaje paprena. Drugim riječima, skupo plaćate prijevaru, a uz to ne činite sve ono korisno za svoje zdravlje što ste namjeravali kad ste platili tu bocu maslinovog ulja.

Piletina se kupa prije prodaje

Put koji prelazi piletina prije nego što dospije na vaš kuhinjski stol zaista nije lijep. Nakon klanja, još toplo meso prvo treba ohladiti te se ono stavlja u velike rezervoare s hladnom vodom pomiješanom s nekim antisepitičkim sastojkom, poput klora, kako bi se riješio problem bakterija i drugih kontaminiranih tvari. Iako nas svi uvjeravaju da je tako obrađena piletina sigurna za konzumiranje, možete je izbjeći tako da kupite piletinu koja je hlađena na zraku ili onu iz eko uzgoja. Još jedna nezdrava stvar koju proizvođači čine vašoj piletini jest da ubrizgavaju slanu vodu u sirovo meso kako bi pojačali njegov okus. S obzirom na to da svi konzumiramo puno više soli nego što bismo trebali, pažljivo čitajte deklaracije: piletina koja nije tretirana na taj način sadrži 40 do 70 mg natrija na 100 grama, dok umjetno zasoljena piletina sadrži 300 i više grama natrija na 100 grama.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 06:18