OPASNA TUGA

OD SLOMLJENOG SRCA SE MOŽE UMRIJETI! Nakon gubitka partnera povećava se rizik od srčanog i moždanog udara

Kada čujete da je netko umro od slomljena srca, to nije samo fraza ili loše pjesništvo. Nalazi nove studije potvrđuju ono što se dosad pretpostavljalo - ljudi doista mogu umrijeti od tuge za voljenima tj. zbog slomljena srca.

Znanstvenici sa Sveučilišta St. George's u London kažu kako smrt voljene osobe udvostručuje rizik od srčanog udara, dok rizik od moždanog udara raste za 2.4 puta.

- Iz prijašnjih studija znamo da tuga i žalovanje mogu izazvati niz negativnih fizioloških reakcija, uključujući promjene u grušanju krvi, krvnom tlaku, razinama stresnih hormona i broju otkucaja srca - izjavio je dr. Sunil Shah, jedan od istraživača za vijesti NBC-a - Sve to će doprinijeti povišenju rizika od srčanog i moždanog udara nakon gubitka partnera.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Britanci su u ovom istraživanju proučili zdravstvene kartone 30.000 osoba u dobi od 60 do 89 godina koji su između 2005. i 2012. izgubili partnera, te 83.000 iste dobi, čiji su partneri još živi.

Zabilježili su više od 50 srčanih udara. Prevedeno u postotke, bilo ih je 0,16 posto u prvoj i 0,08 posto u drugoj grupi.

Rizik za udare najveći je tijekom prvog mjeseca nakon smrti partnera. Tri mjeseca kasnije, stope smrtnosti se ponovo izjednačavaju u obje grupe.

Znanstvenici pretpostavljaju kako iza povišenog rizika stoje fiziološki odgovori povezani s akutnim žalovanjem.

Brojne studije svjedoče da intenzivan stres aktivira tzv. "bori se ili bježi odgovor" koji uzrokuje navalu adrenalina i kortizola. A to može izazvati goleme štete na srcu.

Britanski znanstvenici veći broj udara među onima koji su izgubili nekog, tumače činjenicom da tijekom razdoblja žalovanja mnogi zaborave redovito uzimati svoje lijekove (primjerice za tlak ili protiv kolesterola), prestanu jesti kako bi trebali ili se ponašaju rizično - piju previše alkohola ili jedu previše što može povisiti rizik od srčanog udara.

Prijašnja studija napravljena na državnom sveučilištu Utaha u SAD-u, pokazala je kako je gubitak voljenih štetan i na druge načine - udovištvo, kažu, povećava rizik od demencije i Alzheimerove bolesti za 2,17 puta.

- Izuzetno je bitno da liječnici, prijatelji i obitelj budu svjesni povećanog rizika od srčaih i moždanih udara tako da mogu osigurati skrb i najbolju moguću podršku u vrijeme povećane ranjivosti i nakon gubitka voljenih - izjavio je dr. Shah.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 16:28