JAKA POVEZANOST

NOVO OTKRIĆE ZNANSTVENIKA Pretilost je važan faktor rizika za razvoj raka jajnika

 Thinkstock
Prije smo znali samo o faktorima rizika koji su fiksni, kao što su dob i obiteljske povijesti bolesti, ali sada možemo reći da održavanjem zdrave težine maže smanjiti rizik od dobivanja raka jajnika

Rak dojke, debelog crijeva i rak maternice, prethodna istraživanja svrstala su na listu onih karcinoma kod kojih je važan faktor rizika bila prekomjerna tjelesna težina ili pretilost. Sada, znanstvenici smještaju rak jajnika napopis, što znači da žene moraju napraviti velike promjene u načinu života kako bi se smanjila šansa za razvoj bolesti.

Istraživački tim je pregledao 25 studija koje uključuju 4 milijuna žena. Od ukupni njih 4 milijuna, njih 16.000 imalo je rak jajnika.

Prije smo znali samo o faktorima rizika koji su fiksni, kao što su dob i obiteljske povijesti bolesti, ali sada možemo reći da održavanjem zdrave težine maže smanjiti rizik od dobivanja raka jajnika.

Dr. Rachel Thompson, voditelj istraživanja, objašnjava kako se u prošlosti znalo prema povijesti bolesti i dobi je li moguće da pacijentica oboli od raka jajnika. Danas, možemo reći kako način života i prehrane može smanjiti rizik od dobivanja raka jajnika.

Istraživači su otkrili kako za svakih 5 dodatnih indeksa tjelesne mase (BMI) jedinica, bilo je povećanje od 6% u riziku za razvoj raka jajnika. Žene s BMI većim od 28,4 kg/m2 imaju značajno veći rizik od raka jajnika od žena snižim BMI.

Odabir pravih namirnica, izbjegavanje brze hrane i slatkih napitaka, te prehrana s više manjih obroka tijekom dana uz svakodnevno kretanje mogu smanjiti rizik od raka jajnika.

Prema zadnjim podacima u studiji koja je pratila žene u post menopauzi, dokazano je da one žene koje su pazile na prehranu i svakodnevno kretanje su imali 22% manji rizik od raka dojke i 52% manji rizik od raka debelog crijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 09:05