Konzumiranje procesuiranog crvenog mesa, poput kobasica, salama i raznih drugih hladnih narezaka, povezano je s povećanim rizikom za zatajenje srca i smrt kod muškaraca.
U novom istraživanju objavljenom u stručnoj publikaciji Circulation: Heart Failure znanstvenici s Karolinska Instituteta u Štokholmu su pratili čak 37.035 zdravih muškaraca u dobi od 45 do 79 godina i to tijekom dugih 12 godina, od 1998. do 2010. Za vrijeme trajanja studije njih 2.891 doživjelo je zatajenje srca, a 266 ih je od toga umrlo.
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr
Muškarci koji su jeli najviše procesuiranog crvenog mesa – 75 i više grama dnevno, imali su 28 posto veći rizik za zatajenje srca u odnosu na muškarce koji su jeli 25 ili manje grama procesuiranog crvenog mesa dnevno. Muškarci koji su jeli najveće količine procesuiranog crvenog mesa imali su i dva puta veće izglede da umru od zatajenja srca u odnosu na muškarce koji su konzumirali najmanje takvog mesa.
Nadalje, znanstvenici su utvrdili da se sa svakih 50 g procesuiranog crvenog mesa dnevno – što odgovara jednoj ili dvije ploške šunke – rizik za zatajenje srca povećava za oko 8 posto, a rizik za smrt od zatajenja srca za čak 38 posto.
No, zanimljivo je da nikakva povezanost između zatajenja srca i smrti i konzumacije mesa nije pronađena kod muškaraca koji su konzumirali samo neprocesuirano crveno meso.
– Kako biste smanjili svoj rizik za zatajenje srca i druge bolesti srca i krvnih žila, trebali biste izbjegavati procesuirano crveno meso u svojoj prehrani ili ograničiti konzumaciju na jednu ili dvije porcije tjedno ili čak i manje te svoju prehranu bazirati na voću, povrću, cjelovitim žitaricama i ribi – rekla je autorica studije prof.Joanna Kaluza.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....