ZNAČAJNO OTKRIĆE

NOVA STUDIJA Spori metabolizamnije puko opravdanje za debljinu:mutacija gena ga usporava

 Arhiva CROPIX

"Spori metabolizam" često se u razgovorima navodi kao razlog zbog kojeg je netko debeo. Tako rečeno, zvuči više kao opravdanje nego kao ozbiljno objašnjen uzrok, no znanstvenici s University of Cambridge dokazali su u novoj studiji da mutacija određenog gena doista usporava metabolizam, što može biti povezano s pretilošću kod nekih ljudi, objavljeno je u publikaciji Cell.

Prethodna su istraživanja pokazala da miševi bez gena KSR2 naginju dobivanju prevelike tjelesne težine. U ovoj su studiji pak znanstvenici sekvencionirali DNK 2101 osobe s teškim oblikom debljine i 1536 osoba koje nisu bile debele. Pokazalo se da je mutacija na genu KSR2 povezana s hiperfagijom (povećanim apetitom) u djetinjstvu, sporim pulsom, usporenim bazalnim metabolizmom i teškom rezistencijom na iznulin. Manje od jednog na stotinu ljudi ima mutaciju na genu KSR2, a neki od njih imaju normalnu tjelenu težinu.

Ovo otkriće moglo bi pomoći u razvijanju lijekova koji bi pomogli ljudima s pretilošću i dijabetesom tipa 2, nadaju se znanstvenici.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 01:21