POVEZANOST

Nova studija o mentalnom zdravlju pokazala: Što je hrana zdravija, to su djeca sretnija

Ilustracija/Voće sa splitske tržnice

 Vladimir Dugandzic/Cropix
U testiranju su znanstvenici ispitivali djecu o prehrambenim navikama, a proučili su i druge faktore kao što je radost.

Mentalno zdravlje djeteta snažno je povezano s vrstom hrane koju svakodnevno konzumira, pokazuje studija koja je istražila važnu ulogu zdrave prehrane od prvih godina života.

Mentalno zdravlje starije školske djece posebno se poboljšava uzimanjem dobrog doručka i ručka kao i svakodnevnim unosom voća i povrća, prema istraživanju koje je obuhvatilo 9000 djece u Ujedinjenom Kraljevstvu, a provedeno je na Sveučilištu East Anglia u Norwichu.

Prof. Ailsa Welch, voditeljica studije objavljene u rujnu, kaže da prehrana djece ima mnogo ili čak više utjecaja na mentalno zdravlje djece nego na to svjedoče li onasvađi roditelja ili čak nasilju.

Prema studiji, djeca koja preskaču doručak lošijeg su mentalnog zdravlja, a djeca koja konzumiraju pet ili više porcija voća i povrća na dan imaju najbolje rezultate na testovima.

"Povezanost između prehrane i tjelesnog zdravlja dobro je poznata, no do danas nije se mnogo znalo o tome kakvu ulogu prehrana igra u emocionalnom zadovoljstvu djeteta", kaže Welch.

"Sve se više priznaje koliko je važni mentalno zdravlje i radost u najranijoj dobi, posebno zato što se mentalni zdravstveni problemi adolescenata često nastavljaju u odrasloj dobi i vode lošijim životnim rezultatima i postignućima".

U testiranju su znanstvenici ispitivali djecu o prehrambenim navikama, a proučili su i druge faktore kao što su radost, sposobnost opuštanja i odnosi s drugim ljudima.

U obzir su uzeli i druge faktore koji bi mogli utjecati na dobrobit djeteta - problematični odnosi u obitelji, na primjer.

Nutricionisti odavna ističu da zdrava prehrana podrazumijeva unos pet porcija voća ili povrća na dan.

Prema studiji dijete od šest godina trebalo bi pojesti 230 grama povrća i 210 grama voća na dan.

U dobi od 13 godina, djevojčice bi trebale pojesti 320 grama povrća i 300 grama voća, a dječaci u količini 390, odnosno 360 grama.

I povrće i voće može biti sirovo ili kuhano, a u unos se računa i kada je povrće i voće korišteno u pripremi toplih obroka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:25