EKSPERIMENT

NOVA STUDIJA BUDI NADU U LIJEČENJE OBOLJELIH OD KORONAVIRUSA Eksperimentalni antivirusni lijek značajno poboljšao stanje kod čak 68 posto pacijenata

 AFP

Zdravstveno stanje 68 posto pacijenata s teškim oblikom Covida-19 značajno se poboljšalo nakon liječenja eksperimentalnim antivirusnim lijekom remdesivirom, pokazala je studija objavljena u uglednom časopisu New England Journal of Medicine.

Od 53 pacijenta čiji su podaci analizirani, 22 su bili iz SAD-a, 22 iz Europe i Kanade, a devet iz Japana. U početku terapije remdesivirom, 30 bolesnika je bilo na respiratorima dok su četiri bila priključena na ECMO uređaje (izvantjelesna membranska oksigenacija).

Nije odobren

Tijekom praćenja pacijenata, koje je u prosjeku trajalo 18 dana, kod 36 pacijenata (68 posto) došlo je do značajnog poboljšanja. U tom periodu, s bolničkog liječenja otpušteno je 25 pacijenata, odnosno 47 posto, dok je sedam preminulo. Autori studije ističu kako rezultati pobuđuju nadu, ali upozoravaju kako je njihova analiza uključila mali broj pacijenata koji su praćeni relativno kratko vrijeme. Nadalje, nije bila riječ o kliničkom pokusu nego programu milosrdne primjene lijeka (compassionate use). Riječ je o programu kojim se bolesniku omogućuje liječenje novim lijekom koji još nije odobrilo regulativno tijelo.

- Radujemo se rezultatima kontroliranih kliničkih ispitivanja koja će potencijalno potvrditi naše nalaze - istaknuo je dr. Jonathan Grein, vodeći autor studije i direktor bolničke epidemiologije u Medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu. Antivirusni lijek remdesivir razvila je kalifornijska biotehnološka kompanija Gilead Sciences za liječenje smrtonosnih zaraznih tropskih bolesti uzrokovanih virusima Ebola i Marburg. No, tijekom prošlogodišnje epidemije ebole u Demokratskoj Republici Kongu remdesivir se nije pokazao učinkovitim lijekom protiv te smrtonosne tropske bolesti.

Kliničke studije

Kada je u siječnju novi koronavirus SARS-CoV-2 počeo silovito odnositi brojne živote u Kini, kompanija Gilead Sciences podnijela je Institutu za virusologiju u Wuhanu zahtjev za patentiranje remdesivira u liječenju Covida-19. Dvije velike kliničke studije o remdesiviru, jedna na pacijentima s teškim, a druga na onima s umjerenim simptomima, u Kini se provode od veljače, a rezultati se očekuju krajem ovog mjeseca. Nadalje, u Europi, SAD i Aziji u tijeku je još pet kliničkih pokusa s remdesivirom, od kojih neki u sklopu globalnog programa Solidarity koji je lansirala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2022 23:20