ŽIVOTNI VIJEK

NIŽI MUŠKARCI ŽIVE DUŽE! Imaju nižu razinu inzulina u krvi i manje izglede da će oboljeti od raka

 Getty images

Oni se možda ne uklapaju u sliku idealnog muškarca „visok, taman i zgodan“ kakav se navodno sviđa ženama, no za niske muškarce ipak stižu dobre vijesti. Kad je riječ o dugovječnosti, oni će bolje proći nego visoki.

Trogodišnje istraživanje provedeno na uzorku od 8.000 muškaraca rođenih između 1900. i 1919. godine pokazalo je da niži muškarci žive duže od svojih viših vršnjaka, a najduže žive oni koji su niži od 152,4 centimetra.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživanje američkih znanstvenika, objavljeno u stručnoj publikaciji Plos One, pokazalo je da bi nizak rast mogao biti povezan s genom koji je odgovoran za dugovječnost. Zaštitni gen, nazvan FOXO3, dovodi do postizanja manje veličine tijela tijekom ranog razvoja, no velika je vjerojatnost da utječe na duži životni vijek.

Osim toga, pokazalo se da niži muškarci češće imaju nižu razinu inzulina u krvi te da imaju manje izglede da će oboljeti od raka. – Podijelili smo ispitanike u dvije skupine, one od 152,4 centimetara i niže te one od 164 centimetara i više.

Pokazalo se da muškarci koji su bili visine 152,4 cm i niži žive najduže, a što se visina povećava, to se dužina života skraćuje – rekao je jedan od autora, prof. Bradley Willcox sa Sveučilišta Hawaii. Dodao je i da otkrića još nisu definitivna, ali da pokazuju postojanje čvrste veze između visine i dugovječnosti, kao i to da je veličina tijela povezana s genom FOXO3.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:39