LAŽNO OPTUŽENI

NAVODE OŠTEĆENE STANICE 'DA SE UBIJU'! Slobodni radikali ne uzrokuju starenje, naprotiv zaustavljaju ga!

 Ilustracija

Slobodni radikali su poznati kao nestabilni i visoko reaktivni atomi koji imaju najmanje jedan neupareni elektron. Mogu prirodno nastati u tijelu ili mogu biti uneseni u tijelo izvana, primjerice pušenjem ili zagađenim zrakom ili hranom. Kada slobodni radikali stupe u interakciju sa stanicama mogu im naštetiti modificirajući njihovu kemijsku strukturu.

Iako su prijašnja istraživanja pokazivala da slobodni radikali doprinose bržem procesu starenja, novo istraživanje provedeno na Sveučilištu McGill u Kanadi pokazalo je upravo suprotno. Znanstvenici su sada otkrili da slobodni radikali mogu stimulirati apoptozu, takozvanu programiranu smrt stanica, a riječ je o procesu kojim oštećene stanice „počine samoubojstvo“, što je jedan od načina na koji se organizam brani od mutacija.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Stanice to mogu učiniti kako bi izbjegle da postanu kancerogene ili, na primjer, da unište viruse koji su ih napali sta. Autori kanadskog istraživanja su otkrili da slobodni radikali na određeni način stimuliraju apoptozu, a to dovodi do jačanja obrambenih stanica te samim time i do dužeg životnog vijeka.

- Ljudi vjeruju da su slobodni radikali štetni i da uzrokuju starenje, no ta teorija o starenju uzorkovanom slobodnim radikalima je pogrešna. Mi smo dokazali da se stavranje slobodnih radikala povećava tijekom starenja zato što slobodni radikali zapravo sprečavaju starenje, a ne potiču ga. U stvari, u našem modelu organizma uspjeli smo povećati broj slobodnih radikala i tako znatno povećati životni vijek – objašnjava autor studije dr. Siegfried Hekimi te dodaje da je ovo istraživanje važno iz mnogo razloga.

Otkrivanje molekularnih mehanizama kojima slobodni radikali mogu imati učinak produženja životnog vijeka snažan je dokaz njihovog korisnog učinka kao signalnih molekula. To znači da se signaliziranje apoptoze može iskoristiti za stimuliranje mehanizama koji usporavaju starenje, a to može biti izuzetno važno naročito kod neurodegenrativnih bolesti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 09:03