POSLJEDICE COVIDA-19

Najnovije istraživanje: Trudnice zaražene koronom imaju veći rizik od prijevremenog poroda

Trudnica, Ilustracija
 Tracy Dominey/Sciencephoto/Profimedia
Također, žene koje su preboljele koronu, a potom zatrudnjele, također imaju veću vjerojatnost za prijevremeni porod između 10 do 40 posto.

Žene koje su se tijekom trudnoće zarazile covidom-19 mogu imati povećani rizik za prijevremeni porod i do 60 posto, pokazalo je najnovije istraživanje znanstvenika Sveučilišta u Kaliforniji. Također, žene koje su preboljele koronu, a potom zatrudnjele, također imaju veću vjerojatnost za prijevremeni porod između 10 do 40 posto.

Istraživači ne znaju što je razlog, ali upozoravaju da prerano rođena djeca mogu imati dugoročne i kratkoročne negativne posljedice koji uključuju kognitivne probleme, cerebralnu paralizu i nerazvijene organe.

Kod trudnica pozitivnih na covid prijevremeni se porod najčešće događao u 37. ili 36. tjednu trudnoće, ali bilo je i onih koje su rodile u 32. tjednu. Istraživanje je objavljeno u časopisu The Lancet Regional Health, a podaci su dobiveni analizom više od 240.000 rođenih od srpnja prošle do siječnja ove godine.

Gotovo 9000 žena bilo je pozitivno na virus u nekom trenutku trudnoće. Pokazalo se da je na svaku ženu koja je rodila prijevremeno, a nije imala covid, dolazilo 1,6 žena s dokazanom koronom. Da bi se to izbjeglo, znanstvenici preporučuju cijepljenje i trudnica i mladih žena koje žele postati majke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 18:16