POREMEĆAJ OSOBNOSTI

MOGU LI NARCISOIDNE OSOBE POKAZATI EMPATIJU? Začudit će vas rezultati istraživanja

Svi poznajemo barem jednu osobu koju nazivamo narcisom; opisi su jednaki: osoba puna sebe, koncentrirana samo na sebe i uopće ne razmišlja o tome kakav ima utjecaj na druge osobe.

Za potrebe istraživanja znanstvenici su se usmjerili na one osobe koje imaju subkliničku narcisoidnost za razliku od onih kojima je klinički dokazana narcisoidnost tj. imaju dijagnozi narcisoidnog poremećaja osobnosti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Dr. Erica Hepper navodi kako je bilo potrebno razlikovati osobe kojima je klinički dijagnosticiran poremećaj od subkliničkih narcisa jer osobe s poremećajem često su nefleksibilne, nestabilne i ne uspijevaju živjeti normalnim životom. Subklinički narcizam je češći, a broj osoba koje imaju simptome raste.

U istraživanju osobe su bile podijeljene u dvije skupine s visokim simptomima narcisoidnost i one s niskim.

U istraživanju ispitivalo se mogu li narcisoidne osobe pokazati empatiju s drugim osobama u nevolji.

Istraživači su angažirali osobe koje će imati određenu ulogu, a ispitanici su trebali pokazati određene reakcije na situacije u kojima se nalazio njihov sugovornik. Bez obzira kako teška situacija bila osobe koje imaju visoke simptome narcisoidnosti nisu pokazale simptome empatije.

U drugom djelu istraživanja ispitanicima je pokazan 10-minutni film u kojemu je ženska osoba proživljavala obiteljsko nasilje. Osobe s nižim stupnjem narcisoidnosti pokazale su da razmišljaju i osjećaju sudbinu glumice, dok druga skupina je pokazala veću empatiju tek kada su zamoljen da pokušaju preuzeti perspektivu osobe koja je proživjela nasilje.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

U drugom djelu istraživanja istraživači su htjeli ispitati postoji li i fiziološka promjena kod narcisoidnih osoba.

Osobe s visokim stupnjem narcisoidnosti pokazale su da se u njihove simptome ubraja i onaj fiziološki karakter. Naime s empatijom se povećava broj otkucaja srca, što se kod osoba s visokom narcisoidnošću nije dogodilo.

Istraživači zaključuju kako narcisoidne osobe ipak u nekim situacijama mogu osjetiti empatiju, no isključivo ako ih se zamoli da određenu situaciju zamisle na svojoj koži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 09:39