BOLESNI MALIŠANI

MISTERIOZNA ZARAZA POKOSILA DJECU Paralizirane su im noge i ruke, teško dišu, ne znaju što je

 Kovač/CROPIX

Od misteriozne bolesti koju liječnici uspoređuju s dječjom paralizom oboljelo je čak 25 djece prošle godine u Kaliforniji, ostavivši ih s nepokretnim udovima i vrlo lošim prognozama.

Svoj djeci, u dobi od dvije do 16 godina, paralizirane su ruke ili noge, a neka od njih imaju problema s disanjem. Također, sva oboljela djeca bila su cijepljena protiv dječje paralize.

- Situacija je vrlo loša. Najbolje što može biti jest da izgube jednu ruku ili nogu, a najgore je da bi mogli izgubiti osjet u svim udovima. Jako podsjeća na poliomijelitis - kazala je Keith Van Haren, neurologinja u dječjoj bolnici Lucile Packard u kalifornijskom gradu Palo Alto.

Prvi slučaj pojavio se 2012. godine kada je dvogodišnja Sofia Jarvis primljena u bolnicu zbog respiratornih problema. Nakon što su joj dijagnosticirali astmu, bila je četiri dana hospitalizirana, a potom su je otpustili iz bolnice.

No njezina majka, Jessica Tomei (37), znala je da se tu radi o nečem drugom. Naime, 24 sata nakon što je djevojčica napustila bolnicu, majka je primijetila da Sofia ne miče lijevu ruku. Odvela ju je na magnetsku rezonancu no liječnici nisu mogli dokučiti što je uzrokovalo paralizu.

- Nikad neću zaboraviti lice liječnika, kada mi je objašnjavao što kažu nalazi. Skupio je snimke i odnio ih na skup neurologa kako bi dobio dodatno mišljenje. Sofia je podvrgnuta intenzivnoj terapiji kako bi joj povratili funkciju ruke, no ništa nije pomagalo. U travnju 2013. napravljena je transplantacija živca nakon čega su liječnici obitelji priopćili da će morati pričekati naredne dvije i pol godine kako bi saznali je li operacija uspjela. Trenutno je njezina ruka mlohava, a mišići su atrofirali.

- Bila je potpuno zdrava, a onda već idućeg tjedna paralizirana - kazala je njezina majka koja se ne može sjetiti ničega što bi moglo dovesti do takvog stanja, odnosno do nagle bolesti, osim virusa koji je harao u školi koju pohađa stariji sin.

Sada Sofija ima četiri godine. Njezina lijeva ruka još uvijek je paralizirana, osjeća slabost u lijevoj nozi i ima problema s disanje. Njezina majka zahvalna je na tome što bolest nije uzela maha.

- Sretni smo jer virus nije pogodio druge dijelove kralježnice - kazala je Jessica Tomei.

Pošto Sofia nije jedini takav slučaj, tim neurologa počeo je istraživati misterioznu bolest. Dr. Carol Glaser, vođa tima, tvrdi kako se ne radi o dječjoj paralizi jer je iskorijenjena u Americi, a djeca nisu putovala u inozemstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:26