WHO PROGLASIO UZBUNU

Majmunske boginje najveći rizik predstavljaju muškarcima s više partnera, ekspertica zahtijeva ‘rigorozne‘ mjere

Posljednji put kada je SZO proglasio međunarodno izvanredno stanje bilo je početkom 2020. godine, zbog covida-19

 Sam PANTHAKY/AFP
‘Što više dopuštamo virusu da se replicira to je vjerojatnije da će ti virusi postati lošiji za čovjeka‘, rekao je virolog Andrew Pekosz

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, proglasio je prošlog tjedna širenje majmunskih boginja hitnom javnozdravstvenom krizom međunarodnog značenja (PHEIC), odnosno najvećom uzbunom organizacije koja proglašava epidemije u svijetu. Razlog? Od početka svibnja potvrđeno je 15.000 slučajeva majmunskih boginja u više od 60 zemalja u svijetu. Od toga broja čak 10.600 u europskim zemljama, s tim da među oboljelima ima 48 žena i šest mlađih od 18 godina. Svi ostali oboljeli su muškarci homoseksualne i biseksualne orijentacije. Svi su oni imali seksualne odnose s muškarcima. U Hrvatskoj je zasad zabilježeno desetak oboljelih od majmunskih boginja, a svi su muškarci u dobi od 30 do 50 godina.

Radi se o bolesti uzrokovanoj virusom čiji su simptomi nekoliko dana groznice i oticanja limfnih čvorova nakon čega slijedi osip. Nerijetko s jakim bolovima koji može ostaviti ožiljke. Inkubacija bolesti traje od šest od 13 dana, ali može biti i od pet do 21 dana. Većina slučajeva u trenutnoj epidemiji prošla je bez hospitalizacije ili potrebe za lijekovima. No, od 7. su srpnja zabilježena tri smrtna slučaja, i to svi u Africi.

Naime, SZO je krajem lipnja prvi puta sazvao odbor za hitne situacije ne bi li se utvrdilo jesu li majmunske boginje stvarno za PHEIC, ali tada je sastanak završio bez odluke. Budući da je broj slučajeva nastavio rasti diljem svijeta, odbor se ponovno sastao 21. srpnja, a ovaj put je ishod bio drugačiji.

"Imamo epidemiju koja se brzo proširila svijetom putem novih načina prijenosa, koje premalo razumijemo, ali koji zadovoljavaju kriterije međunarodnih zdravstvenih propisa", rekao je Tedros prilikom objave hitne situacije. Istina, odluka nije imala jednoglasnu potporu, ali je očito glavni direktor SZO-a smatrao da će se tako bolest brže i bolje staviti pod kontrolu.

Posljednji put kada je SZO proglasio međunarodno izvanredno stanje bilo je početkom 2020. godine, zbog covida-19. U SZO-u očito drže da postoje dobri razlozi proglašavanje izvanrednog stanja.

Za početak, Ana B. Amaya, stručnjakinja za upravljanje globalnim zdravljem na Sveučilištu Pace u New Yorku, drži da se ova epidemija majmunskih boginja jako razlikuje od prošlih epidemija te bolesti. Velika većina najnovijih slučajeva identificirana je među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima, a seksualni kontakt s više seksualnih partnera pojavio se kao važan faktor rizika. Znanstvenici sada pokušavaju utvrditi širi li se virus spolnim tekućinama poput sjemena i vaginalne tekućine uz već poznate načine širenja - kontaktom koža na kožu i u manjoj mjeri, respiratornim prijenosom.

Prije trenutačnog izbijanja, majmunske boginje često su se širile kroz kućanstva putem bliskog kontakta i, moguće, zajedničkih predmeta poput posuđa i posteljine. U proteklih nekoliko tjedana, izolirana izvješća o infekcijama kod djece, za koju se smatra da imaju veći rizik od ozbiljnih ishoda infekcije majmunskim boginjama, pojačavaju zabrinutost da se epidemije bez suzbijanja često šire izvan populacije u kojoj su započele.

Koliko bi mogla biti opasna epidemija majmunskih boginja?

"Izgledi da bi se virus mogao širiti na dosad neviđene načine izazivaju zabrinutost da će nas iznenaditi, primjerice, izazivanjem teške bolesti ako zahvati neke populacije u koje još nije ušao poput velikih skupina imunokompromitiranih ljudi", rekla je Amaya.

"Sve je to zaista alarmantno. Zato nam je vrlo važno imati koordiniran odgovor koji počinje od razine SZO-a", rekla je Amaya u intervjuu krajem lipnja, prije prvog sastanka SZO-a na kojem se raspravljalo o izdavanju hitne odluke za koju se drži da potiče zemlje na koordinaciju kako bi zaustavile širenje virusa na nekoliko različitih načina.

Zašto je SZO čekala s proglašenjem hitnog stanja?

Neki stručnjaci misle da je ova epidemija zadovoljila kriterije PHEIC-a u trenutku kada se SZO prije otprilike mjesec dana prvi puta pozabavio tim pitanjem. Zašto onda nije proglasio izvanredno stanje? "Moguće je da je odbor odlučio zauzeti oprezan pristup kako bi izbjegla izazivanje uzbune", rekla je Amaya.

Andrew Pekosz, virolog s Univerziteta Johns Hopkins, specijaliziran za nove patogene, rekao je da kada tijela za javno zdravstvo objave hitne slučajeve, ponekad daju prioritet težini bolesti u odnosu na broj slučajeva. Budući da su majmunske boginje uzrokovale tako malo smrtnih slučajeva, proglašenje globalnog izvanrednog stanja u lipnju možda se činilo malo pretjeranim, čak i ako su tisuće ljudi već bile zaražene. On misli da je to greška.

"Što više dopuštamo virusu da se replicira to je vjerojatnije da će ti virusi postati lošiji za čovjeka", rekao je Pekosz. Slično se učinilo s covidom-19. Istina, virus majmunskih boginja manje je sklon mutaciji od SARS-CoV-2. Stručnjaci drže da bi ranija odluka o PHEIC-u ‘otključala‘ više resursa - uključujući cjepiva - za zemlje s niskim prihodima kojima su oni najpotrebniji, dok je globalni broj slučajeva bio za trećinu veći nego što je trenutno, rekao je.

Proglašenje izvanrednog stanja signalizira ozbiljnost epidemije i namjeru SZO-a da širi stručno znanje

Deklaracije djeluju kao signal odjelima za zdravstvo diljem svijeta da je odgovor na epidemiju hitno potreban, te da treba mobilizirati resurse kako bi se pomoglo zemljama s manjim mogućnostima da financiraju svoj odgovor.

U nekim slučajevima, deklaracije mogu sadržavati preporuke za ograničenja putovanja, kao tijekom izbijanja SARS-a 2003. godine koja je u velikoj mjeri pogodila zemlje istočne Azije. Iako SZO nije izričito preporučio ograničenja putovanja u ranoj fazi pandemije covida-19, mnoge su zemlje odlučile neovisno uvesti takva ograničenja, s različitim učincima. Proglašavajući izvanredno stanje zbog majmunskih boginja, Tedros je rekao da je "rizik od ometanja međunarodnog prometa zbog majmunskih boginja zasad nizak".

Hitna situacija trebala bi natjerati zemlje da dijele cjepiva

Cijepljenje igra ključnu ulogu u kontroli prijenosa majmunskih boginja tijekom izbijanja, a što je još važnije, ta cjepiva već postoje.

"Pandemija covid-19 naučila je svijet bolnoj lekciji o važnosti globalne koordinacije za osiguravanje brze i ravnopravne distribucije cjepiva. Nadamo se da će PHEIC zvono za uzbunu potaknuti akciju kako se iste greške ne bi ponavljale", rekao je Tedros.

Glavni razlog zbog kojeg su globalni zdravstveni stručnjaci bili zabrinuti zbog pravodobnosti proglašenja izvanrednog stanja SZO-a za majmunske boginje je mogućnost da se brzo dostavi cjepiva najranjivijim skupinama.

Naime, postoje cjepiva za sprječavanje majmunskih boginja, ali mnoge zemlje već imaju određenu količinu ovih cjepiva kao dio svojih nacionalnih zaliha. Potražnja u SAD-u uvelike je nadmašila ponudu, a globalna ponuda cjepiva je relativno mala.

Europska komisija već je krenula u zajedničku nabavu cjepiva, a prve doze već su stigle u Njemačku i Španjolsku. Prema informacijama iz EK, Hrvatska bi trebala dobiti oko 1400 doza cjepiva protiv majmunskih boginja koje bi trebalo stići u idućih nekoliko tjedana. Kriterij je veličina zemlje i broj zaraženih.

Zemlje se suočavaju sa strožim zahtjevima za otkrivanje i prijavu slučajeva, što olakšava praćenje širenja bolesti

"Iako mnoge zemlje već prijavljuju slučajeve, proglašenje izvanrednog stanja trebalo bi intenzivirati prijave. To znači puno rigorozniji odgovor i više nadzora", rekla je Amaya.

Više nadzora znači da će se novi broj slučajeva brže otkriti, što će omogućiti tijelima javnog zdravstva da ranije interveniraju kako bi kontrolirali lance prijenosa.

Direktor SZO-ova programa za hitna zdravstvena stanja Michael Ryan kaže kako se nada da će globalna koordinacija koja će uslijediti nakon deklaracije spriječiti da majmunske boginje postanu endemske, te spriječiti njihovo širenje izvan zajednice homoseksualnih i biseksualnih muškaraca koji trenutačno čine golemu većina slučajeva.

"Ne želimo vidjeti da se ova verzija bolesti ‘udomaći‘ zajedno s drugim bolestima koje su se ustalile", rekao je Ryan. Dodaje da su osobe s oslabljenim imunitetom, uključujući one s neliječenom ili uznapredovalom HIV bolešću i osobe koje uzimaju kemoterapiju, izložene povećanom riziku od teških ishoda ili smrti zbog infekcije majmunskim boginjama.

SZO je dao do znanja da će snažno djelovati. Hoće li to biti dovoljno za suzbijanje ove epidemije prije nego što se proširi na nove, ranjivije populacije, za sad je nepoznanica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:34