UČINKOVITA ALTERNATIVA

LIJEK KOJI RIZIK ZA RAK DOJKE SMANJUJE ZA 53 posto! Nema niti neželjene nuspojave

 Ilustracija
Na tisuće žena s visokim rizikom za rak dojke mogle bi imati koristi od tableta anastrazola koje taj rizik smanjuju za polovicu

Istraživanje provedeno na uzorku od 4.000 žena, čiji su rezultati objavljeni u stručnoj publikaciji Lancet, pokazalo je da je anastrazol učinkovitiji, jeftiniji te da ima manje nuspojava od tamoksifena koji su zdravstvene institucije u nekim zemljama preporučile kao preventivnu terapiju za žene s visokim rizikom za razvoj raka dojke. Tamoksifen snižava taj rizik za jednu trećinu, no ima nuspojave nalik na simptome menopauze.

Tamoksifen blokira aktivnost estrogena, koji potiče rast većine tumora dojke, no istovremeno povećava rizik za rak maternice, duboku vensku trombozu i navale vrućine.

S druge strane, inhibitori aromataze, poput anastrazola, zaustavljaju lučenje estrogena i dosad su se već koristili u liječenju tumora dojke. Znanstvenici s Queen Mary Universityja u Londonu proveli su istraživanje tijekom kojeg su pet godina pratili žene s visokim rizikom za razvoj raka dojke, temeljenim na obiteljskoj anamnezi.

Pokazalo se da je od 2.000 visokorizičnih žena koje su bile uključene u istraživanje, a koje nisu primile terapiju anastrazolom, njih 85 oboljelo od raka dojke. No, kod istog broja visokirizičnih žena koje su primale anastrazol tijekom tih pet godina rak dojke se razvio kod njih samo 40, a niti jedna od ispitanica nije imala nikakve nuspojave.

Voditelj istraživanja prof. Jack Cuzick smatra da je to izuzetno važno otkriće s obzirom na to da je rak dojke najčešća vrsta raka među ženama, a ovaj lijek može broj oboljelih smanjiti napola. Također, kaže da je ovo istraživanje pružilo dovoljno dokaza da se opravda preporuka tog lijeka kao alternative tamoksifenu.

I Tamoksifen i anastrazol su jeftini lijekovi s obzirom na to da su njihovi patenti već istekli te petogodišnje liječenje tamoksifenom stoji 157 funti (oko 1.500 kuna), a anastrazolom 137 funti (oko 1.240 kuna), s tim da anastrazol nema nikakvih nuspojava. No, anastrazol može djelovati samo nakon menopauze, dok tamoksifen djeluje i prije i poslije menopauze te bi anastrazol mogao biti najbolji izbor za skupinu visokorizičnih žena u menopauzi.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 09:06