Losos je jedna od onih namirnica koju bi se, modnim žargonom rečeno, moglo svrstati u "must-have". Jedna je od onih za koju ne znamo je li zdravija ili ukusnija, no cijena nije uvijek i svima prihvatljiva. Ipak, može se uhvatiti i po akcijskim cijenama u supermarketima, što je prigoda koju svakako treba iskoristiti, piše Slobodna Dalmacija.
Zbog svih njegovih dobrobiti, a ima ih napretek, isplati se i dati malo više novca jer ćete uživati u svakom zalogaju, ali i doprinijeti svom zdravlju.
Bogat je proteinima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima. Istraživanja pokazuju da konzumacija ove ribe koja živi u morskoj, a mrijesti se u riječnoj ili jezerskoj vodi, doprinosi zdravlju i duljem životu.
1. Mozak i živčani sustav
Omega-3 masne kiseline u lososu pomažu boljem radu mozga i poboljšavaju pamćenje, a uz vitamine A i D, aminokiseline i selen, štite živčani sustav. Losos ima i učinak antidepresiva, a konzumiranje ove ribe pomaže u sprječavanju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
2. Mišići, kosti i zglobovi
Losos je bogat vitaminima A, B i D, mineralima, kalcijem, željezom, fosforom i selenom, koji su važni za razvoj tkiva, kose i noktiju. Važan sastojak su bioaktivni peptidi, od kojih posebno kalcitonin, koji jača kosti.
3. Kardiovaskularni sustav
Losos je bogat zdravim omega-3 masnim kiselinama, a EPA i DHA kiseline štite kardiovaskularni sustav. Jedenje lososa dva puta tjedno pomaže u sprječavanju nastanka infarkta, moždanog udara, aritmije, visokog krvnog tlaka...
4. Zdravlje očiju
Redovita konzumacija lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka, koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida.
5. Koža i kosa
Omega-3 masne kiseline u lososu potiču proizvodnju kolagena i vlakna elastina u koži, koji doprinose mladolikom izgledu kože. Losos je odličan i za zdravlje kose, jača je i sprječava gubitak kose.
8. Ubrzava metabolizam
Omega-3 masne kiseline, vitamin D i selen povećavaju učinak inzulina, naime olakšavaju apsorpciju šećera i tako smanjuju razinu šećera u krvi.
Prijedlog recepta
Salata od avokada i lososa
Sastojci:
- 400 grama mesa lososa očišćenog od kože i kostiju
- 1 avokado
- 1 limun
- 2 glavice zelene salate
- 2 žlice sitno sjeckanih kiselih jalapeno papričica
- sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Losos stavite u posudu prekrivenu papirom za pečenje. Ako filet ima kožu, položite ga na nju. Posolite i popaprite. Stavite peći 15-20 minuta.
Dok se losos peče, polovicu avokada stavite u zdjelu, zajedno sa sokom limuna i žlicom vode, pa dobro izgnječite vilicom u pire. Posolite po ukusu.
Zelenu salatu narežite na rezance pa dodajte u zdjelu i promiješajte sa zgnječenim avokadom, tako da svi listovi budu pokriveni zelenom masom.
Pečeni losos narežite na sitne komadiće pa ih rasporedite po salati. Losos prekrijte komadićima avokada, a njih komadićima papričica i servirajte, piše Slobodna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....