KOMORBIDITETI

KOLIKO KOJA BOLEST POVEĆAVA RIZIK OD KOMPLIKACIJA U SLUČAJU COVIDA-19 Velika studija otkriva tko je u najvećoj opasnosti od koronavirusa

Ilustracija
 AFP

Koliko jedan, dva ili više zdravstvenih rizika povećava mogućnost da će pacijent zaražen koronavirusom imati komplikacije i završiti na liječenju u intenzivnoj skrbi pa čak i umrijeti pokazala je najnovija kineska studija rađena na 1590 pacijenata.

Primjerice, smrtni ishod bio je vjerojatniji kod onih koji su imali neki zdravstveni problem i to 8,8 posto dok je to kod onih bez tih problema bio 1,3 posto. S porastom broja komorbiditeta, rizik je bio veći. Za one koji su imali dva rizika vjerojatnost lošeg ishoda bila je 160 posto veća, a 80 posto za one s jednim rizikom. Za pacijente s KOPB-om taj je rizik za loš ishod bio 160 posto veći.

Visoki tlak

Najgore prolaze onkološki pacijenti kojima rak povećava rizik za 250 posto. Potvrđuju to i talijanska istraživanja koja su pokazala da su žrtve koronavirusa u većini imale neki zdravstvene deficite, a čak polovica imala je tri i više bolesti prije nego je zaražena koronavirusom. Odnosno njih 99 posto. Istraživanje 355 smrtnih slučajeva u Italiji pokazalo je da su samo tri žrtve ili 0,8 posto bile ranije potpuno zdrave.

Dovoljan je samo jedan zdravstveni rizik, primjerice visoki krvni tlak, pa da zaraza koronavirusom završi kobno čak i za mlađeg pacijenta odnosno da se ta opasnost udvostruči. Naime, liječnici od početka pandemije Covida-19 upozoravaju da svi kronični pacijenti imaju značajno veći rizik za komplikacije bolesti te da se oni zato dodatno moraju čuvati od zaraze koronavirusom.

I u Hrvatskoj zato već gotovo dva mjeseca otkako se svakodnevno objavljuje broj zaraženih, ali na žalost i umrlih od koronavirusa nerijetko se spominju ‘ranije kronične bolesti’ odnosno medicinskim jezikom rečeno - komorbiditet. Stručnjaci stalno naglašavaju da je Covid-19 osobito opasan za one čije je zdravlje krhko odnosno na tzv. vulnerabilne skupine. Pokazao je to i tijek bolesti hrvatskih pacijenata - odnosno umrlih od koronavirusa. Najnoviji prodor virusa u domove za starije i nemoćne bio je na žalost koban za živote dijela zaraženih starijih pacijent čije je zdravlje bilo već narušeno.

Intenzivna

Najnovija studija koju je vodila Wei-Jie Guan s medicinskog fakulteta u Guangzhouu pokazala je da samo jedan zdravstveni rizik povećava smrtni ishod u slučaju zaraze koronavirusom za čak 80 posto te da kad se udruže koronavirus i neka kronična bolest šansa da se završi na intenzivnoj skrbi ili umre za te je pacijente 20 posto dok je to za inače zdrave tek 5 posto. Najrizičniji su pacijenti koji imaju rak i čiji je rizik 250 posto veći ili oni s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća (KOPB) od kojih je četvrtina pacijenta s Covidom-19 umrla, a polovica tih pacijenata morala se liječiti na jedinicama intenzivne skrbi. Za usporedbu, stopa je bila pet puta manja za one s visokim krvnim tlakom ili dijabetesom te kardiovaskularnim bolestima.

U studiji je inače analizirano 1590 pacijenata hospitaliziranih u prosincu lani i siječnju ove godine u kineskim bolnicama. Njihova prosječna dob bila je 49 godina, a bili su zbrinuti u 575 bolnica u 31 kineskoj provinciji što znači da nije uključivala one s blagim simptomima koji su se liječili kod kuće. Od bolničkih pacijenata 16 posto imalo je teški oblik bolesti, a 8,2 posto prošli su intenzivnu, respirator ili su umrli. Pedeset je pacijenata umrlo, što je stopa smrtnosti 3,1 posto za hospitalizirane pacijente. Polovica umrlih imala je tri ili više zdravstvenih problema prije ove dijagnoze, 25,6 posto dvije patologije, a 25 posto samo jednu. Pokazalo se da su najčešći problemi bili visoki krvni tlak, srčane bolesti i dijabetes. Oko 76 posto umrlih imalo je visoki krvni tlak, 35 posto dijabetes, 33 ishemičnu bolest srca te četvrtina fibrilaciju atrija. Zasad se ne zna zašto su ljudi s visokim krvnim tlakom toliko osjetljivi na koronavirus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:51